Nej tak, medlemmerne af EU-parlamentet skal ikke stille op for EU - men deres land


Nej tak, medlemmerne af EU-parlamentet skal ikke stille op for EU - men deres land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Pernille Weiss, konservativ folketingskandidat
Billede
Debat. 

Taburetter: Et særligt udvalg i EU, som i deres lidt hverdagsfjerne selvberuselse over at skulle spekulere i, hvordan de engelske taburetter i Europa-Parlament kan fordeles ud til andre lande, når deres ejere med Brexit forlader fællesskabet, er kommet op med et ubegavet og direkte farligt forslag om at nogle kandidater til næste års valg til Europa-Parlamentet ikke skal stille op for noget land - men for hele EU. Sådan ligesom for at styrke sandsynligheden for at få: "Folk på cafeerne i Napoli og pubberne i Galway til at tale om de samme valgkandidater", som den irske premierminister er blevet citeret for at sige. Undskyld mig - men kan nogle kalde manden hjem fra pubben, så han kan få sovet ud og finde sundere tanker for udviklingen af det europæiske samarbejde? Og helt ærligt: Snakken på pubben bør koncentrere sig om, hvem eget land stiller med, for EU-politikken har aldrig helt slået an i europæernes fælles bevidsthed. Er det en kandidat, som ikke vil fællesskabet og ikke vil respektere andre landes kandidater, så lad snakken gå om, hvorfor han eller hun på den måde gambler med Europas sammenhængskraft og sikkerhed.

Forslaget og argumentationen er helt forkert. Og bedre bliver det heller ikke, når det viser sig, at det faktisk er Parlamentets Forfatningsudvalg, der foreslår det. Det er jo helt til en hest, som vist trænger til en lang tur i rolig travgang i det landskab, hvori den er født og hvortil den har en opgave.

Det er da fint, at nogle af de tidligere 73 britiske taburetter bruges til at udligne nogle af de uretfærdigheder, der er mellem landenes antal af sæder i parlarmentet. Og det er da fint, at resten sættes i 'banken' til senere brug. Men det er himmelrystende dumt for den nationale opbakning til EU, at et lille flertal af Forfatningsudvalget seriøst forestiller sig, at pladserne kan gives til såkaldte 'transnationale' kandidater. Det svarer til at foreslå, at der ikke findes 'danskere', 'spaniolere' eller 'grækere'. Nationalitet er ikke noget man konstruerer til sig eller opløser sig væk fra. Det ér, som det er. Derfor findes ikke noget, der hedder 'transnationale' i Europa, ligesom det heller ikke giver mening at foreslå, at robotter eller dyr skal have stemmeret - til noget som helst. Nogensinde.

Til de superliberalister, der findes både blandt enkelte danske socialister og liberale, skal forklaringen kort uddybes: Europa og hermed EU består af nationalstater. Punktum. Sådan har det altid været og sådan skal det blive ved med at være. Det er helt i overensstemmelse med Europas historie, kulturelle forskelle og ligheder, samt på alle mulige andre områder sammensatte natur. Alt andet er natur og kulturstridigt - og vil derfor være direkte farligt for den sammenhængskraft, der er særlig europæisk. Nemlig at vi er fælles om en masse, men ser hinandens forskelle tydeligt, respektfuldt og netop som en positiv faktor for rummelighed, fokus på det væsentlige og båret af kristen næstekærlighed i bunden med plads til både den katolske kling-klang og den protestantiske nøgternhed. Europa har nok af smertefulde kapitler i sin lange historier, hvor gale folk har villet ensrette alt og alle.

Nationalstaternes Europa er også det, der er EU's styrke og det i en grad, som skal bruges og beskyttes - eller som vi konservative siger: Bevares for at kunne forandre. For det er jo det, EU har brug for i en verden fuld af blandt andet miljømæssige, handelsmæssige, religiøse, udenrigspolitiske, kulturelle spændinger.

Så - nej tak til 'transnationale' EP-kandidater. Ja-tak til mere respekt og større indsigt i nationalstaternes stærke fællesskab. Det er der vist brug for.

Nej tak, medlemmerne af EU-parlamentet skal ikke stille op for EU - men deres land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce