Når man blander sig, sker der noget

Det Fynske Folkemøde: Bland Dig-prisen uddeles til Veflinge Lektiecafé
Foto: Michael Bager

Når man blander sig, sker der noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var med overordentlig stor glæde, at vi på Det Fynske Folkemøde lørdag kunne overrække årets Bland Dig Pris til folkene bag Veflinge Lektiecafé. 25.000 kroner og masser af klapsalver til de initiativrige folk, der blander sig og gør en enorm forskel for deres lokalsamfund og dermed også for alle os andre.

I et flot felt af nominerede stak lektiecaféen ud af flere årsager. Lektiecaféen i Veflinge tager sig at en integrationsopgave af de cirka 40 flygtninge, der er kommet til byen. Der hjælpes med arbejds- og praktikpladssøgning, indmeldelse i foreninger, lektier og meget andet. To gange om ugen sidder lokale folk klar med hjælp og bistand. Ikke som nogen politisk manifestation, hvilket også fremgik af takketalen fra en af stifterne Anne Margrethe Dalskov, for der er selvfølgelig også indbyggere i Veflinge, som ikke er begejstrede over at skulle huse flygtninge. Men når de nu er her, gælder det om at få det bedste ud af det. Det bedste for flygtningene, og det bedste for Veflinge.

Som Anne Margrethe Dalskov pointerede, er det en integrationsopgave, lektiecaféen løser. En opgave, som bare skal løses, og som vi som samfund ikke har haft den store succes med hidtil. Det har folkene i Veflinge besluttet at gøre noget ved, og de har derfor taget sagen i egen hånd. Flygtninge skal ikke være ansigtsløse stakler, men i stedet mennesker med ressourcer, som de skal hjælpes til at byde ind med i lokalsamfundet, i fodboldklubben, i foreningslivet, og hvor end der nu er brug for ekstra hænder. Så kommer der navn og ansigt på det enkelte menneske, og uanset hvad der måtte ske politisk, gik tiden trods alt med noget fornuftigt, inden det afgøres, hvad der videre skal ske.

Eller som det lød i prisjuryens begrundelse: "I en tid hvor flygtningespørgsmålet er stærkt debatteret, og hvor samtalen mest handler om at undgå flygtningene, tager borgerne her selv ansvaret på sig i en forståelse af, at mennesker er ressourcer frem for byrder."

Det er på alle måder en prisværdig indsats, der ydes i Veflinge. Og en indsats, som bør inspirere til efterfølgelse rundt omkring. Vi skal jo have det til at fungere, som der også blev sagt. Og det fungerer altså bedre, når vi giver en hånd til hinanden. Når vi ikke sidder hjemme og venter på, at andre løser vores problemer.

Det er præcis det, Bland Dig Prisen handler om. Om at tage hænderne op af lommen og gøre noget selv. Også selv om vi måske synes, at andre - eller det ansigtsløse fællesskab - burde løse opgaven.

Når man blander sig, sker der noget. Det smitter og giver liv, og det løfter vores fællesskaber.

Dem har vi nemlig alle sammen et ansvar for, uanset om vi måske måtte være uenige om, hvordan vi er kommet derhen, hvor vi nu er.

Vi skal jo videre. Sådan en vej videre er Veflinge Lektiecafé med til at anvise på fornemste vis.

Af Troels Mylenberg

chefredaktør

trmy@fyens.dk

Når man blander sig, sker der noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce