Morten Østergaard: Vis nu mod til reel integration


Morten Østergaard: Vis nu mod til reel integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Morten Østergaard, politisk leder Radikale Venstre
Folketingsåbning2016
Debat. 

Integration: Hver­ken 90'ernes eller 00'ernes integrationspolitik har løst virkelighedens pro­­blemer. I to årtier har Christiansborg ikke talt om andet end udlændinge, men trods stramning efter stramning, er integrationen er mislykkedes noget så eftertrykkeligt. Det har efterladt mange af vores medbor­ge­re uden uddannelse, job og uden tro på fremtiden.

Det politiske lederskab har fejlet. Det er på tide, at in­te­grationsproblemerne løses af dem, der tror på, at vi kan - og dem, der har brug for, at vi lykkes.

Derfor plantede jeg for tre måneder siden mit skrivebord i landets mest udsatte boligområder: Skovgårdsparken og Gellerupparken i Aarhus, Stengårdsvej i Esbjerg og Vollsmose i Odense. For at komme tættere på virkeligheden og de mennesker, der her eneste dag lever med konsekvenserne af den manglende integration.

Skovgårdsparken i Aarhus er ifølge regeringen en ghetto. Chris­ti­ans­­­borg har de sidste måne­der dis­­kuteret, om arbejdsløse skal straffes for at bo her. Imens har jeg sammen med beboere og lokale er­hvervs­folk arbejdet for at få kvinder og mænd fra området i job. I stedet for at tale mere om problemerne gør vi noget ved dem. Sammen. Hvorfor ikke gå til integrationen på samme måde? Mindre snak. Mere "gu kan vi så".

Hvorfor skulle verdens bedste velfærdssamfund ikke kunne få integrationen til at virke. Hvorfor skulle et af de mest ligestillede lande i verden ikke kunne bekæmpe kvindeundertrykkelse og social kontrol. Hvorfor skulle vi ikke kunne finde mod til reel integration. Hvorfor ikke?

Vi skal finde rigtige løsninger på rigtige problemer. Og vi skal starte med de største udfordringer:

- Vi skal have blandede skoler, børnehaver og ungdomsuddannelser, så tosprogede børn ikke isoleres.

- Vi skal anerkende de unge, som griber mulighederne fx med lettere adgang til statsborger­skab, mens de, der møder social kontrol, skal have bedre hjælp. Vælger man banderne, skal det have hurtig konsekvens.

- Og så skal flere voksne forsørge sig selv. Ingen skal kunne modtage kontanthjælp i årevis uden at yde noget til gengæld.

Vi har lavet en handlingsplan for reel integration med dem, den handler om. En stribe konkrete tiltag, der slår ned i de aller­største integrationsudfordringer: At børn med indvandrer­bag­grund ikke har samme muligheder i livet. At deres forældre deltager mindre på ar­bejds­­mar­kedet. At vi lever stadigt mere opdelt.

For os er det her ikke bare politik. For os er det hjerteblod. Vi vil ikke føre politik mod nogen, men for noget. For blandede skoler og boligkvarterer. Og for en bedre start på livet for alle børn i Danmark.

Morten Østergaard: Vis nu mod til reel integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce