Moralsk genoprejsning


Moralsk genoprejsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På forsiden 11/10 lyder en overskrift: "Spritbilister skal af med bilen." Folketingsmedlem Erling Christensen (S) mener, at "Vi politikere har tabt kampen mod spritbilismen," og såvel han som partileder Bendt Bendtsen (K) og Mariann Fischer Boel (V) ønsker kampen mod spritbilisterne opprioriteret.

Antallet af spritbilister er nærmest eksploderet. Nyborg Politikreds har en alarmerende stigning på over 60 procent i forhold til 1997, Odense 80 procent og på landsplan 20, så der er al mulig grund til en bred debat om et problem, som medfører flere og flere dødsfald og alvorlige personskader hos trafikanter, som er spritbilisters uskyldige ofre.

Erling Christensen vil have opstillet papskilte, der forestiller motorcykelbetjente, Bendt Bendtsen ønsker politiforliget taget op til revision, mens Mariann Fischer Boel foreslår ekstra indsats i skolernes ældste klasser, fordi hun mener, at de helt unge har mistet respekten for at køre med sprit i blodet.

SF's Anne Baastrup vil have et korps, der kan rejse land og rige rundt og ruske op i de unge. Hun mener, vi trænger til en moralsk genoprejsning. Her er vi måske på sporet af noget, der batter, dog med den tilføjelse, at det ikke kun er de unge, men også deres forældre, der trænger til at blive rusket grundigt op. Folkeskoler og gymnasier er blevet forum for aftaler om og tilrettelæggelse af fester, som på skift finder sted i hjemmene, hvor forældre lægger rum til, men i øvrigt ikke skal blande sig.

I avisartikler kan man læse skolelederes beklagelser over, at alt for mange elever møder trætte og uoplagte mandag morgen, fordi fester har tæret hårdt på kræfterne. Og man kan se og høre ganske unge, ofte bare 13-15 år, berette om alkoholforbrug ligger langt over det kvantum, Sundhedsstyrelsen opfordrer danskerne til at overholde.

I supermarkeder og andre steder, hvor der sælges øl og spiritus, kan man se skilte der forbyder salg til personer under 15 år. Mon personalet overhovedet er i stand til at se, om en dreng eller en pige er 13 eller 15 år? Politikerne bør stramme loven og forbyde salg af stærke drikke til personer under 18 år. Det kan måske forhindre i hvert fald noget af salget til børn i konfirmationsalderen.

De senere års mange trafikale dødsulykker med helt unge bag rattet bør få forældregenerationen op på mærkerne og deltage i debatten om spritkørsel, men debatten bør naturligvis finde sted såvel i hjemmene som i offentligheden.

Snart begynder julefrokosterne, og det kan næppe undgås, at aviserne også i år alt for tit kan skrive om politiets fangst af spritbilister og om tragiske trafikulykker forårsaget af spritkørsel med sprit i blodet.

Hvor længe vil vi finde os i denne væremåde? Politikerne alene kan ikke stoppe dette vanvid. Politiet tilsyneladende heller ikke.

Jo vist trænger vi til en moralsk genoprejsning. Med hele den voksne befolkning som aktive deltagere.

Erling Wolff, Spangsvej 126 C, Villestofte, er tidligere aktikvarboghandler

Moralsk genoprejsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce