Modsvar til opråb fra 34 hovedstadsborgmestre. Skatten skal være ens i hele Danmark


Modsvar til opråb fra 34 hovedstadsborgmestre. Skatten skal være ens i hele Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mogens Pedersen, kommunaldirektør, Varde Kommune, og Erling S. Pedersen, cand.polit.
Billede
Debat. 

Skat: Der er brug for, at indkomstskatten bliver ens i alle landets 98 kommuner.

Den seneste udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen har fået stor medieopmærksomhed, og beklagelserne fra de statsansatte københavnere har været mange. En af de ting, der kan holde folk tilbage fra at flytte med deres job, er den ulige skatteprocent.

I dag en der mere end fem procentpoints forskel på kommuneskatten i Rudersdal og Langeland Kommune. Det er mange penge for en akademisk uddannet statslig ansat at betale hvert eneste år.

De tre kommuner med den laveste indkomstskat i 2018 er Rudersdal (22,5 pct.), Gentofte (22,8 pct.) og Frederiksberg (22,8 pct.), imens de tre kommuner med den højeste indkomstskat er Langeland (27,8 pct.), Lolland (27,0 pct.) og Vesthimmerland (27,0 pct.).

Hvis man har en skattepligtig husstandsindkomst på 700.000 kr. årligt, koster det 37.100 kr. mere i skat pr. år at være bosat i Langeland Kommune fremfor Rudersdal Kommune. Er det rimeligt?

Hvis disse forskelle får nogen i hovedstadsområdet til at fravælge tilbuddet om at flytte med arbejdet, ja, så kan det jo også være en af årsagerne til, at der i stor stil flyttes fra land til by i disse år.

Det kommunale finansieringssystem blev i starten af 1980'erne bygget op med mål om, at en høj kommuneskat skulle vidne om en kommune, som havde valgt at have et tilsvarende højt serviceniveau. Dette kræver som bekendt penge, og derfor den høje skat.

Siden indførelsen af finansieringssystemet har tingene dog ændret sig i en sådan grad, at den enkelte kommune i stor udstrækning er låst på beslutninger om ændringer af skatteprocenten, og ændrede udgiftsbehov i kommunen skal således reelt finansieres ved en forringelse af serviceniveauet.

I dag er det derfor meget tvivlsomt, at det generelle serviceniveau opleves som væsentligt højere på Langeland end i Rudersdal, men der betales skat, som om der var en højere service.

34 kommuner fra hovedstadsområdet er imod en lige finansiering af velfærden i de danske kommuner. Men selvom de påpeger, at der typisk er et større privat rådighedsbeløb for familier bosat i Jylland sammenlignet med familier i hovedstadsområdet, så er det et faktum, at folks privatøkonomi ingen indflydelse har på finansieringen af de varme hænder - og det er netop dem, den skæve kommuneskat går ud over.

Løsningen er lige for: Lad alle kommuner udskrive den samme indkomstskatteprocent. Det ville give ens vilkår for alle skatteydere i Danmark og ikke påvirke beslutningen om, hvor man skal bo og arbejde.

Se, det ville være en skattereform af historiske dimensioner - byggende på sund fornuft med en ambition om bedre balance på tværs af Danmark

Modsvar til opråb fra 34 hovedstadsborgmestre. Skatten skal være ens i hele Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce