Miljøvenlig og billig

Jørgen G. Jørgensen

Miljøvenlig og billig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

fjernvarme

af jørgen g. jørgensen

direktør, på vegne af Dansk Fjernvarme, Merkurvej 7, Kolding

Fyens Stiftstidende og OBH-Gruppen misser et par væsentlige pointer i gårsdagens artikel, som handler om konsekvenserne af, at fjernvarmen er billig i Odense. Artiklen konkluderer, at fjernvarmen er så billig, at det ikke kan betale sig at gennemføre energimæssige renoveringer i byens boliger. Men artiklen undlader at forholde sig til et centralt spørgsmål: Hvorfor er fjernvarmen i Odense egentlig så billig? Svaret har stor betydning i forhold til konklusionen.

Som det ganske rigtigt fremgår af artiklen, er fjernvarmen i Danmark helt generelt billigere end individuelle opvarmningsformer såsom oliefyr, gasfyr og elopvarmning.

Tendensen er især markant i store byer som Odense. Det skyldes især, at varmen i de store byer er overskudsvarme fra elproduktion, fra affaldsforbrænding og fra industrivirksomheder.

Denne form for overskudsvarme er vel nok et af de bedste eksempler på miljøvenlig varme, fordi der netop er tale om, at fjernvarmen udnytter varme, der ellers var gået til spilde. Det er samtidig en meget billig opvarmningsform og derfor er fjernvarmen i Odense billig for byens fjernvarmeforbrugere.

Artiklens overskrift, "Billig varme skader miljøet", er således noget misvisende - varmen er nemlig hovedsageligt billig i Odense, fordi den er miljøvenlig.

Når det gælder miljøet, har den billige fjernvarme i byer som Odense desuden en anden klar fordel. Det er nemlig sådan, at når fjernvarmen er billig, bliver det mindre interessant for beboerne at anskaffe sig forskellige individuelle løsninger, som træpillefyr og brændeovne, der på forskellig vis belaster miljøet negativt.

Artiklen kan desuden efterlade det indtryk, at der kun i begrænset omfang gennemføres energibesparelser i Odense. De danske fjernvarmeforsyninger, deriblandt Fjernvarme Fyn, har lovmæssigt fået pålagt at gennemføre energibesparelser, og os bekendt er Fjernvarme Fyn langt foran sparekravet. Der bliver altså gennemført energibesparelser i Odense.

Energibesparelser er i sagens natur altid en god ting. De danske fjernvarmeværker arbejder over hele landet i stor stil for at gennemføre dem. Men i forhold til at gavne miljøet batter det mest at gennemføre dem de steder, hvor varmen produceres på miljøbelastende brændsler såsom olie og naturgas. Derfor er det helt afgørende for den samlede miljøgevinst, at vi begynder at fokusere på helheden, når vi snakker energibesparelser i Danmark - og ikke kun ser på, hvad der foregår ude i slutleddet hos den enkelte forbruger.

Miljøvenlig og billig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce