Metervis af vrøvl


Metervis af vrøvl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næst efter det royale triumftog gennem riget, er der vel ingen begivenhed, der i ugens løb har optaget sindene mere end de 58.928 kuverter, der er blevet udsendt til landets unge eller rettere den del af dem, der har søgt om at komme ind på en uddannelse.

Journalisterne har svælget i beretninger om stakler, der ikke kom ind på drømmestudiet, om superstudenter, der valgte noget utypisk. Man har dog ikke helt glemt at omtale de mange, der blev lukket ind præcis dér, hvor de havde ønsket sig aller mest at komme.

Der er blevet luftet de sædvanlige bekymringer, om arbejdsløshedens truende spøgelse og om det rimelige henholdsvis urimelige i, at de unge søger ind på interessante studier med eller uden indbygget fremtid.

PRESSEDÆKNINGEN af begivenheden har været så forudsigelig og rutinepræget, så man næsten skulle tro, at nogen havde kigget i sidste års aviser.

Man begår også de helt sædvanlige fejl. Man synes f. eks. at tro, at det er universiteternes ledelser, der drejer på nogle haner, hvorefter adgangskrav hæves eller sænkes.

Man har også i vide kredse en opfattelse af, at det må gå helt galt, såfremt der lukkes flere - henholdsvis færre - studerende ind på en uddannelse end sidste år.

Meget få journalister har forstået, hvorledes de store tabeller med optagelsestal er skruet sammen, og hvilken markedsmekanisme, hvilket spil mellem udbud og efterspørgsel, der i virkelighedens verden producerer de mange tal.

FORUDSIGELIGE har de talrige "ekspert"-kommentarer også været. På samme måde som politikerne kommenterer de månedlige gallupbevægelser, har universiteternes studiechefer glædet sig over spektakulære fremgange og undladt at beskæftige sig for meget med tilbagegange og disses mulige konsekvenser.

Den ældste i korpset, Københavns Universitets Jakob Lange, har i år leveret flere meninger end alle andre tilsammen. Han har udtalt sig til stort set alle medier og må allerede af den grund have fået røde ører af telefonholderi.

Han kunne nu også godt få røde ører, hvis han genlæste nogle af de besynderlige udtalelser, som de journalistiske mikrofonholdere har viderebragt med ham som kilde. Hør blot en skøn karakteristik af universiteternes lærere, som det lykkedes for ham at få trykt i dagbladet Politiken:

"Bløde fag har måske en overvægt af lærere i Ecco-sko og fløjlsbukser, mens lærere fra film- og medievidenskab dyrker mere moderigtigt tøj. Og så er der den nørdede lærer, som kræver det urimelige af de studerende."

Undertegnede skyndte sig ind foran badeværelsets spejl, og skiftede naturligvis derefter straks til en mere egnet buks og en mere afslappet holdning. Man må jo lissom prøve at leve op til de forventninger, de nye studerende måtte have læst sig til. De skulle jo nødig blive slået aldeles ud af kurs, når de møder os om en måneds tid.

DEN absolutte førerposition, når det gælder forvrøvlede kommentarer, indehaves i år dog af en ansat i Dansk Industri. Dér har man en forskningschef, der åbenbart har til opgave at udtale sig om de videregående uddannelser.

Hun har sandelig fået organisationen og sig selv sat på dagsordenen. Metervis af bekymrede - og aldeles udokumenterede - kommentarer om fald i kvalitetsniveau og om fravær af krav fra universiteternes side blev det til i løbet af et par dage.

I årevis har Dansk Industris forsknings- og uddannelsesmedarbejdere optrådt som grædekoner på "samfundets" vegne. I år slog man alle rekorder.

NÅ, heldigvis går verden videre, og i morgen er aviserne blevet brugt til fornuftige formål. Vore nye studerende og deres forældre behøver ikke at bekymre sig.

De skal nok, som hidtil, få kvalitet og engagement på det store syddanske universitet.

Metervis af vrøvl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce