Mere indirekte demokrati

Birgitte Volkert

Mere indirekte demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

lissabontraktaten: For et stykke tid siden blev nedlæggelsen af vetoretten i EU-regi kaldt for mere demokrati her på debatsiderne. Hvordan man kan anskue flertalsafgørelser for mere demokratisk end det enkelte EU-lands mulighed for at stoppe fælles afgørelser er ganske enkelt ubegribeligt.

Da tilhængere af samarbejde mellem europæiske nationalstater kun sjældent udtaler sig, var det herligt at læse Erik Morsings "Foghs ambitioner" 21/5 og Frode Christoffersens kronik 22/5.

Morsing ser forbeholdene som kastebold i Foghs kurmageri til EU-topposten, og Christoffersen ironiserer over manglende folkeafstemninger.

Ganske rigtigt skal forbeholdene nok igen til folkeafstemning til efteråret, og lovforslag for Lissabontraktaten blev desværre for nyligt godkendt med stort folketingsflertal. Herved har man, uden at spørge det danske folk, sagt ja til at omdøbe De Europæiske Fællesskaber til Den Europæiske Union.

Alle steder, hvor De Europæiske Fællesskaber står nævnt, er nu ændret til Den Europæiske Union, hvilket vel helt klart indikerer et træk i retning af en fælles europæisk stat og væk fra et samarbejdende fællesskab af nationalstater.

Folketinget har ligeledes på det danske folks vegne sagt ja til, at afgørelser vedrørende vores tiltrædelseslov fra 1972 er ophævet. Det danske demokrati kendetegnes dog ved at være både socialliberalt og solidarisk. Man genfinder det socialliberale demokrati med EU-ansvar for høj økonomisk omfordeling af sociale og økonomiske goder i EU, hvor vi glædeligt omfordeler mellem 27 EU-lande.

Det solidariske demokrati, også kaldt direkte demokrati for folket med stor grad af ytringsfrihed, nedtonet statsmagt og rimelig stor indflydelse fra lokalsamfundet, har aldrig været EU's stærke side.

Man kan ganske sikkert sige, at den manglende folkeafstemning viser mindre ytringsfrihed, medbestemmelse og direkte demokrati og tenderer mere indirekte demokrati på både dansk- og EU-niveau.

Nu må vi bare håbe, at irerne på vegne af 27 EU-lande stemmer nej til Lissabontraktaten.

Mere indirekte demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce