Mens vi venter på udflytningerne. Kortsigtet at forvente vækst af nye arbejdspladser


Mens vi venter på udflytningerne. Kortsigtet at forvente vækst af nye arbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig og Henrik Funder, formand for Djøf Privat, København
Morten Holtum
Debat. 

Afklaring: Det blev ikke på denne side af nytår, regeringen meldte ud, hvor mange og hvilke arbejdspladser der står for tur til næste runde i flytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til andre dele af Danmark.

Spørgsmålet havde ellers været godt at få afklaret. Både for de statslige medarbejdere, der gennem snart mange måneder har gået i uvished, om de skal bestille flyttebilen eller finde sig et nyt job. Og for de mange kommuner, der har lagt billet ind på statslige arbejdspladser.

Angiveligt skyldes den forsinkede offentliggørelse ønsket om at sikre en god proces for de involverede medarbejdere og arbejdspladser. Vi kan jo så håbe, at regeringen har lært af første runde og lægger sig mere i selen for at tilbyde medarbejdere nogle attraktive vilkår, så flere får lyst til at flytte med arbejdspladsen. Det er afgørende, hvis vi skal undgå det massive tab af viden og produktivitet, der automatisk opstår, når 8 ud af 10 medarbejdere på en arbejdsplads bliver skiftet ud. Det har vi set i første bølge af udflytninger.

Det er en kæmpe beslutning at skulle rykke sig selv og familien op med rode og flytte med jobbet til en anden landsdel. Det handler jo også om familiens bolig, ægtefælles job og børnenes skole - og hele familiens sociale liv. Oven i købet kan man ikke være sikker på, at ens arbejdsplads ikke skal flytte igen om nogle år, som vi just har set det med de omfattende rokader i Skat. Det vidner desværre ikke om planlagte, velovervejede og gennemtænkte beslutninger fra regeringens side.

Selv om der snart er flyttet op imod 3000 statslige arbejdspladser, viser nye tal fra Danmarks Statistik, at det kun er nogle få kommuner, der har fået glæde af en øget bosætning af statsansatte.

Det er kortsigtet, hvis kommunerne forventer, at nogle statslige arbejdspladser kan løse alle lokale udfordringer med at skabe vækst og øget bosætning. Udflytningerne flytter netop rundt på eksisterende arbejdspladser, hvor fokus burde være på at skabe nye arbejdspladser.

I Djøf mener vi derfor, at en begavet flytning af statslige arbejdspladser skal kombineres med at styrke vækstmulighederne for virksomhederne ude i landet. Det kan ske ved at koncentrere de flyttede arbejdspladser i områder, hvor de kan spille sammen med styrkepositioner i det lokale erhvervsliv. I stedet for at smøre arbejdspladserne tyndt ud over hele landkortet. Og det kan ikke mindst foregå ved, at man målrettet styrker specielt de små og mellemstore virksomheders vækstmuligheder.

Vi har længe undret os over, at regeringens erhvervspakker har været blottet for initiativer, der hjælper de mindre virksomheder med at løfte deres vidensniveau. Det er efterhånden meget veldokumenteret, at virksomheder, der ansætter medarbejdere med en lang videregående uddannelse, oplever øget vækst og ansætter flere medarbejdere - specielt faglærte og ufaglærte - end virksomheder, der ikke ansætter akademikere.

Heldigvis er der efter nytår friske penge i ordingen, der kan hjælpe virksomheder i landdistrikterne med at ansætte en såkaldt vækstpilot. Ordningen har det mundrette navn Landdistriktsvækstpilotordningen ...

I 2017 blev de 10 millioner kroner i puljen revet væk på mindre end 6 uger. Så fra os skal der lyde et godt råd til virksomheder og kommuner i landdistrikterne i 2018: Se at komme i gang med at få del i midlerne. Få jeres lokale folketingsmedlemmer til at finde flere midler til ordningen. Og forvent ikke, at tilflyttede statslige arbejdspladser kan løse de lokale udfordringer. Det kan kun et stærkt og dynamisk lokalt erhvervsliv.

Mens vi venter på udflytningerne. Kortsigtet at forvente vækst af nye arbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce