Men den lider under andres hensyn. Den danske natur drukner ikke


Men den lider under andres hensyn. Den danske natur drukner ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Vestre Ringgade 218, 4.tv., Aarhus C.
Billede
Debat. 

Vådt: I et debatindlægget "Den smukke natur drukner", den 16. januar 2018 udtrykker de tre Venstre-politikere Hans Chr. Schmidt, Erling Bonnesen og Kristian Pihl Lorentzen deres bekymring for, hvordan klimaforandringerne i de kommende år vil påvirke Danmark. Forventningerne er nemlig, at der fremadrettet kun vil komme mere regn i Danmark og da den øgede nedbør alt andet lige vil gøre Danmark vådere, så risikerer man, ifølge forfatterne, at flere områder med et populært ord "forsumper".

I debatindlægget gives der udtryk for, at bekymringen ikke alene skyldes omsorg for det danske landbrug, der i stigende grad må se deres lavtliggende jorde blive oversvømmet, men at bekymringen i høj grad også skyldes hensynet til Danmarks natur og biodiversitet, der ligeledes risikere at lide under oversvømmelserne. Heldigvis er løsningen nær, lader de tre forfattere forstå, da en revidering af vandløbsloven kan afhjælpe problemerne for både landbrug og natur.

Hvis bekymringen i debatindlægget skyldes reel omsorg for den danske natur og for den biodiversitet, som Danmark har givet tilsagn om at skulle bremse tabet af, så bliver vi nødt til at gøre os det klart, at det største problem for Danmarks biodiversitet ikke er klimaforandringer, men mangel på levesteder, naturlige dynamikker og helhjertet disponering af arealer til natur som førsteprioritet.

Ønsker vi at gavne natur og biodiversitet, så bliver vi nødt til at sætte ind med de virkemidler, der reelt gavner disse. Og her er forskernes anbefalinger klar: Naturen har brug for plads! Sørger vi for, at der er store, sammenhængende og varierede naturområder med plads til naturlig dynamikker, så sikrer det i langt højere grad den danske biodiversitet end tiltag, der reelt sigter mod at bremse eller begrænse oversvømmelsen af landmandens marker. Det er nemlig ikke på landmandens marker, at den truede eller sjældne natur befinder sig.

Man må gerne være bekymret for landbruget og oversvømmelse af landmandens marker, men at argumentere for en revidering af vandløbsloven, der primært vil gavne landbruget, under dække af, at dette også skulle være godt for naturen og den trængte biodiversitet er at blande tingene sammen.

Den danske natur har længe lidt under, at forvaltningen heraf også har skullet tage hensyn til alle mulige andre ting end naturen alene. Hvis man for alvor vil naturen og dens mange arter, så er der behov for at tilgodese den på dens egne vilkår.

Men den lider under andres hensyn. Den danske natur drukner ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce