Masser af indsigelser: Beboere i haveby vrede over udsigt til nyt byggeri

Beboerne i Gerthasminde er stærkt utilfredse med at skulle have en nyt treetagers byggeri opført bag deres ejendomme, der ses i baggrunden. Ikke alene vil det tage lyset fra beboerne, men det vil også lukke det særlige boligområde af for omverdenen, mener de. Fra venstre ses René Brandenburg, Morten Sønderlund, Marianne Albeck, Kurt Keilberg, Mary Sønderlund og Svend Lund. Foto: Nils Svalebøg

Masser af indsigelser: Beboere i haveby vrede over udsigt til nyt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gerthasmindes beboere og andre fra omkringliggende lejligheder er kommet med indsigelser mod et projekt om to boligblokke på Falen til erstatning for det eksisterende garageanlæg.

CENTRUM: Det er væltet ind med indsigelser til et byggeprojekt på Falen 20 fra beboerne i området. Her vil to kommende etageejendomme erstatte en stribe garager, der vender ryggen mod Odenses særegne boligområde, havebyen Gerthasminde. Et byggeri, der kræver dispensation fra lokalplanen.

Byforeningen for Odenses bestyrelsesmedlem Jarl Abrahamsen har tidligere givet udtryk for, at de kommende boligblokke ville "tale" mere med de eksisterende etageejendomme på Falen end med husene i Gerthasminde, og derfor ikke burde være til gene. Men områdets beboere frygter, at byggeriet, som består af to treetagers ejendomme og i alt 12 lejligheder, vil fjerne indkigget til havebyen og pille charmen af "den engelske by", som området kaldes, og som i mere end 100 år har ligget som en oase mellem Vandværksvej og Ansgargade.

- Med det ny byggeri bliver Gerthasminde hegnet ind og gemt væk, og det synes vi er ærgerligt for Odense, for kvarteret er da en af byens perler, siger René Brandenborg, der sidder i bestyrelsen for Gerthasminde Beboer- og Grundejerforening.

- Det paradoksale ved at give en dispensation til det ny byggeri er, at vi - som bor i Gerthasminde - til dagligt vælger at leve med en masse regulativer for at bevare husene, som de oprindeligt er bygget. Ikke alene for vores egen skyld, men for hele byens. At arkitekten Anton Rosen opførte så mange forskellige huse med hver sine detaljer i en bydel i Odense er faktisk noget ganske særligt. Anton Rosen stod også bag Tuborgs hovedsæde, han er toppen af dansk arkitektur. Hvorfor skal den bydel så spærres helt inde, siger Marianne Albeck.

Ligesom mange af de andre beboere har hun sendt indsigelse ind med en overordnet begrundelse: At beskytte Gerthasminde og områdets kulturarvsværdi.

Hvis formålet med dispensationen var at opføre et unikt, ikonisk byggeri, kunne jeg til nøds forstå det. Men her er tale om almindeligt byggeri, som man ikke kan se er særlig gavnligt for byen.
[i]Marianne Albeck, beboer i Gerthasminde[/i]
Byggeri på Falen 20
Forslaget om de to boligblokke på Falen 20 handler om, at de eksisterende 24 garager nedlægges for at gøre plads til i alt 12 boliger - seks i hver blok.Ifølge lokalplanen må der maksimalt opføres ny bebyggelse i tre etagers højde med en husdybde på 11 meter og en bebyggelsesprocent på 50. Ifølge planen er de to nye boligblokkes dybde øget med en halv meter, mens bebyggelsesprocenten er hævet til det dobbelte - 99,76 procent. Derfor skal der gives dispensation fra lokalplanen.

Garagerne erstattes i første omgang ikke af nye eller andre parkeringspladser, men i stedet kræves der, at der etableres parkering på egen grund.

Beboerne mener desuden, at forvaltningen tilsidesætter en hensigtserklæring i lokalplanen om at sikre området som helt eller delvist friareal.

Forslaget blev behandlet på By- og Kulturforvaltningens møde 29. maj 2018 og kan ses her.
René Brandenborg (yderst til venstre) har på vegne af beboerforeningen i Gerthasminde rettet henvendelse til Odense Kommune, og han er ikke den eneste. 24 indsigelser er det blevet til - flere fra Falen og Vandværksvej. Alle må vente til sidst i oktober på at få afgørelse i sagen. Foto: Nils Svalebøg Mogensen
René Brandenborg (yderst til venstre) har på vegne af beboerforeningen i Gerthasminde rettet henvendelse til Odense Kommune, og han er ikke den eneste. 24 indsigelser er det blevet til - flere fra Falen og Vandværksvej. Alle må vente til sidst i oktober på at få afgørelse i sagen. Foto: Nils Svalebøg Mogensen

Hvad gavner byen bedst

Beboerne i havebyen følte sig ellers på sikker grund, efter at de 31. maj i år havde møde om deres område med ledelsen fra Byggesagskontoret - blandt andet Byggesagschef Brian Brandt Bundsgaard. Det aktuelle byggeprojekt blev nævnt på temamødet, og ifølge René Brandeborg stod det helt klart fra kommunens side, at der ikke ville kunne gives dispensation fra lokalplanen til byggeriet.

- Derfor har det været ejendommeligt at opleve, at sagen blev sendt til nabohøring med besked om, at Byggesag ikke ser nogen begrundelse for ikke at give tilladelse til byggeriet, siger René Brandenborg, der netop nævner mødet mellem kommunale embedsmænd og beboere i sin indsigelse.

Ifølge Marianne Albeck glemmer Odense Kommune at tage en vigtig rolle på sig, inden den udstikker dispensationer til kommende byggerier:

- I stedet for at levere denne klondyke-løsning bør Odense Kommune først og fremmest tænke på, hvordan vi bedst passer på de værdier, der er i byen. Hvis formålet med dispensationen var at opføre et unikt, ikonisk byggeri, kunne jeg til nøds forstå det. Men her er tale om almindeligt byggeri, som man ikke kan se er særlig gavnligt for byen. Og hvad betyder 12 lejligheder i forhold til det friareal, som vi beboere har gået og glædet os til ville komme? Kommunen og politikerne skal huske på, at selv om de har besluttet, at der skal bygges tæt, er det levende mennesker, der skal bo og ånde her, siger hun.

De to nye boligblokke på Falen kommer til at spærre Gerthasminde inde, mener beboeren. Grafik: Leif Nørmark
De to nye boligblokke på Falen kommer til at spærre Gerthasminde inde, mener beboeren. Grafik: Leif Nørmark

Lær af andre byer

Flere af områdets beboere hæfter sig som René Brandenborg ved den forværrede parkeringssituation, som de mener, at en kommende byggetilladelse vil medføre. Og selv om de medgiver, at garageanlægget ikke længere er tidssvarende, mener blandt andre Svend Lund, at det ville være bedre at etablere nye parkeringspladser - eventuelt nedgravede - end at sløjfe dem helt.

- Det planlagte etagebyggeri kommer til at ligge syv meter fra vores huse, og det er ærgerligt at konstatere, at Odense fortsætter med at gentage fejlene, mens mange andre byer for længst har fundet ud af noget andet. I København nedlægger man netop baggårde for at etablere grønne områder. Det her er visionsløst, siger Svend Lund.

Værst vil det være for områdets beboere, hvis dispensationen på Falen kommer til at danne præcedens. Så forudser de, at hele stykket af Falen i løbet af nogle år bliver bygget i højden, og Gerthasminde spærret helt inde.

Det er ikke en holdning, beboerne i Gerthasminde sidder alene med. Af indsigelser fra beboere på Falen fremgår, at de heller ikke ønsker at blive frataget det lys, der følger med at have et lavt byggeri på den modsatte side af gaden.

Masser af indsigelser: Beboere i haveby vrede over udsigt til nyt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce