Mangelfuld vejrtjeneste


Mangelfuld vejrtjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STORMVEJR: Først meget sent, dvs. omkring den 6/1 kom DMI,Danmarks Meteorologiske Institut, med de første varsler om, at en storm var undervejs og udvidede den efterfølgende dag varslet til orkan for det nordvestligste Jylland

En af DMI's medarbejdere blev under orkanen lørdag aften spurgt, hvorfor varslerne kom så sent og med forudsigelser om alt for lave vindstyrker, hvortil medarbejderen svarede, at man ikke havde kunnet forudse vejrudviklingens alvorlige karakter.

Svaret er mærkeligt, for det betyder, at DMI ikke hæfter sig ved de internationale vejrtjenesters varsler. Allerede den 3/1 var GFS, dvs. det amerikanske Global Forecast System, ude med varsel om orkan over det nordlige Danmark den 8/1eller 9/1. Det samme gjorde sig gældende dagen efter for JME, som eret japansk globalt dækkende institut, samt NOGAPS eller rettere US-Navy's vejrmeldetjeneste, samt FAX, eller rettere USAF (det amerikanske luftvåbens vejrmeldetjeneste).

Stort set alle de internationale vejrmeldetjenester meldte samstemmende flere dage før Danmarks Meteorologiske Institut orkanvarsel for hele Nordsøområdet.

Vejrforudsigelser er altid behæftet med en usikkerhedsfaktor, som afhænger af forudsigelsesvarslet tidshorisont. Under alle omstændigheder er et så tidligt varsel som muligt af største betydning, selv om det er usikkert. Mangelfulde eller sene vejrmeldinger koster samfundet dyrt.

Et eks. fra byggebranchen: I Fyens Stiftstidende kunne man læse om et byggeri ved Kerteminde, hvor man 3/1 gik i gang med tagrejsning på et større byggeri, sandsynligvis fordi, den danske vejrmelding ikke havde viderebragt orkanvarslerne, og fordi vindstyrkeangivelserne for dagene forud for orkanen yderligere var for lavt sat. Resultatet var, at spærene dagen efter rejsningen blæste omkuld. Man må håbe, de ikke nåede at rejse spærene endnu en gang, før DMI endeligt varslede storm i løbet af torsdagen.

Havde entreprenøren i Kerteminde vidst, at der var den mindste risiko for orkan i den allernærmeste fremtid, ville han garanteret ikke have gået i gang med tagrejsning.

Til alle interesserede kan oplyses, at det tyske "Wetterzentrale" bringer alle de ovennævnte internationale stationers vejrmeldinger.

Sidst til tv's meteorologer: Når naturen skriger på regn i tørkeperioder om sommeren, og alt levende lider eller ligger døendei udtørrede vandløb og småsøer, og der så endelig er udsigt til nedbør, er det irriterende at se og høre meteorologernes leflen for "solfolket" med deres hændervriden og beklagende tale om "risiko for gråvejr og nedbør" , som om den danske befolkning ikke har andet i hovedet end at solbade ved overfyldte badestrande.

Mangelfuld vejrtjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce