Makværk

Dennis Bågøe

Makværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"ordet"

af dennis bågøe

pensioneret typograf, Skjoldvænget 52, Assens

Jeg har med interesse læst Niels Erik Søndergårds bidrag til debatten om "Ordet".

"Ordet" består som andre skuespil af to elementer: skuespilkunst og indhold. Efter min mening blev der ydet habil skuespilkunst; indholdet - bortset fra slutningen - gav os et troværdigt indblik i livet, som det formede sig i de vestjyske sogne i begyndelsen af det 20. århundrede. Man kan hævde, at forfatteren ødelagde det udmærkede tidsbillede med den påklistrede opvækkelse.

"Ordet" er anmeldt i Politiken, hvor man gør opmærksom på antologien "Ordet på Bordet". Ni læsninger i Kaj Munks dramatik, 2004. "Ordet" er læst af Erik Skyum-Nielsen, som refererer handlingen.

Johannes og hans forlovede Agathe har været i teatret - han læser teologi i København - og i sin åndsfraværelse træder han lige ud foran en bil; Agathe skubber ham bort, men falder selv ud foran bilen og bliver dræbt. Johannes står efterfølgende og trækker i hende og byder hende at genopstå i Jesu navn.

Johannes bliver sindssyg, og ved Ingers kiste bliver han rask igen 25 år efter.

Hvad siger sagkundskaben? Johannes' sygdom og helbredelse samt opstandelsen er virkemidler tilpasset sentimentaliteten hos fjellebodens publikum.

Tre eksempler på "Deus ex machina", en gud fra maskineriet, der hejses ned fra sceneloftet for med et rask lille taskenspillertrick at bringe handlingen videre, når poeten er løbet tør for dramatisk drive.

"Ordet" er i øvrigt forkortet, fremgår det af "Ordet på Bordet". Skyum-Nielsen skriver: "Mellem tredje og fjerde akt går der fem dage eller så mange, som det normalt tager at arrangere en begravelse på landet. Uden for Borgensgård er et stort følge mødt op".

Jeg tror ikke, at man kan være skindød i fem dage og derefter live op igen.

Søndergaard fortolker "Ordet" som Munks protest mod en "rendyrket materialistisk virkelighedsforståelse", og plæderer for, at "troens virkelighedsforståelse er en reel virkelighedsforståelse".

Nuvel, men så burde Munk havde lagt en filosofisk dialog i munden på de to personer - lægen og præsten, som repræsenterer dramaets modsætninger.

En sådan dialog ville tale til fornuften, hvor opvækkelsen vrænger af den, og det er symptomatisk, at makværket får fem stjerner hos hver af de borgerlige aviser Børsen, Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende, men kun tre hos Politiken - formentlig givet for den kunstneriske udførelse.

Makværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce