Måske nøglen til en meget bedre ældrepleje

Stina Willumsen

Måske nøglen til en meget bedre ældrepleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

velfærdsteknologi

En robot kan ikke give omsorg. Men hvad nu hvis den klarer rengøringen, så social- og sundhedsassistenten kan drikke en kop kaffe med fru Olsen i stedet for at støvsuge? Har robotten så ikke lige pludselig leveret et bidrag til mere velfærd?

Tekniske løsninger, der gør arbejdet lettere for personalet på ældreområdet, frigiver ekstra tid til omsorg. Derfor kan velfærdsteknologi være en vigtig del af løsningen af at give borgerne mere og bedre velfærd.

Velfærdsteknologi kan være intelligente ældreboliger, hvor lys automatisk viser vejen til toilettet om natten, så man undgår fald og hoftebrud. Det kan være måleudstyr i boligen, som sikrer en hyppigere og bedre dialog med det kommunale alkoholbehandlingstilbud. Det kan være vedligeholdende træning eller genoptræning via videokonference, som giver mere tid til faglige opgaver for medarbejderne frem for tid på cyklen eller bag rattet. Det kan være en automatisk gulvrengøringsmaskine, der klarer det hårde arbejde og giver mere tid omsorg.

Mulighederne er næsten ubegrænsede, og bruger vi dem rigtigt, har vi måske nøglen til en meget bedre ældrepleje.  

Og der er brug for nye løsninger. Alle landets kommuner skal dagligt jonglere med en række alvorlige udfordringer, hvor der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem opgaver og økonomi.

Der kommer flere ældre, der har krav på god pleje og omsorg. Samtidig er det svært at rekruttere nye unge til omsorgssektoren.

En sektor med nedslidning giver problemer med arbejdsskader og sygefravær.

Problemet kan ikke tackles alene ved at skrue på de gammelkendte håndtag. Der er behov for nye løsninger, som både kan give et bedre arbejdsmiljø med mindre nedslidning og samtidig give mere tid til borgerne og god kvalitet af de ydelser, som de modtager.

Velfærdsteknologi er ikke almindelig "gammeldags" computere og administrative it-systemer, men derimod noget, der foregår i øjenhøjde ude hos brugerne og medarbejderne.

Når sosu-personalet kan bruge tiden direkte sammen med beboerne på et plejecenter i stedet for at støvsuge de lange gange, så er kriterierne opfyldt.

Den største udfordring med velfærdsteknologi er at bibringe forståelse for, at mere teknologi ikke er fremmedgørende, men derimod betyder mere tid til omsorg og nærvær.

Hvis man vil lave velfærd i fremtiden i et samfund, der i øvrigt vil være kendetegnet af teknologianvendelse på alle andre områder - er velfærdsteknologi svaret. Det er her, at grundlaget for morgendagens velfærdssamfund sikres.

Når vi melder os på banen i denne sammenhæng, er det ikke kun fordi, vi synes, at borgerne i Odense skal være blandt de første til at nyde godt af velfærdsteknologien. Det er også fordi, vi i Odense har en unik mulighed for at være med til at sætte standarden for udviklingen.

Mulighederne i Odense er generelt gode på globalt plan, fordi vi som resten af landet har et veludviklet velfærdssystem med stor faglighed og med kompetencerne til at drive udvikling og innovation.

Vi har et stort universitet og et stort hospital i byen, som begge rummer specialviden om både faglige spørgsmål og teknologi, og ikke mindst hvordan de to ting passer sammen.

Vi har mange mindre organisationer i byen, der arbejder for at gøre teknologi til et dynamisk udviklingsområde, og vi har odenseanske virksomheder, der er med til at sætte dagsordenen for, hvad teknologi kan hjælpe med.

Hvis vi kan tilbyde disse folk en lige så kompetent kommunal samarbejdspartner, er mulighederne store.

Odense har en vision, der hedder "At lege er at leve". Velfærdsteknologi passer perfekt til visionen om at lege sig til udvikling. Hvis vi bærer os rigtigt ad, kan vi høste frugterne af vores arbejde med velfærdsteknologi flere gange, hvilket må siges at være en sjælden mulighed.

Faktisk tror vi i den sammenhæng på, at velfærdsteknologien kan blive en succes lige som vindmøllerne, der både løser en miljømæssig udfordring og samtidig indbringer store importindtægter

Potentialet for at høste flerdobbelt opstår, fordi vores udviklingsarbejde giver en direkte gevinst i forhold til en bedre kvalitet af vores velfærdsydelser og bedre udnyttelse af vore fælles ressourcer. Samtidig skabes basis for en indtægtsmæssig succes.

Måske nøglen til en meget bedre ældrepleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce