Måske ikke så tosset


Måske ikke så tosset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

bruttoskat

af Peter Voss

dipl. ingeniør, Tyrsbjergvej 96, Korup, Odense NV

P.L. Jensen har i sit læserbrev i Fyens Stiftstidende sine betænkeligheder vedrørende en bruttoskatteprocent på 40, fordi han har regnet ud, at han og hans kone i så fald skal betale 40.000 kr. mere i skat om året.

Mine bemærkninger til problemet har intet med noget parti eller Lars Kolind at gøre. 

De 40.000 kr., som P.L. Jensen ved den gældende skattelovgivning ikke betaler, skal jo betales af nogen. Disse nogle er ret sikkert de mennesker, der ingen fradrag har - altså enten de mennesker, der kun har en lille indtægt eller af folk, der ikke gør brug af deres fradragsmuligheder. Findes de?

Hvis man taler om bruttoskatteprocenter, så skal man altid medtænke, at der skal enten være en meget høj skattefri grænse, før beskatningen indsætter, eller man må på en anden måde sikre, at folk med en lav eller ingen indtægt har et forsyningsgrundlag af enten negativ-skatmodellen, som foreslået af Friedman til afbødningen af de negative følger af hans monetarismeteori, henholdsvis bliver man nødt til at tænke på en tilstrækkelig grundindkomst, som en fremtidssikrende - og derved formentlig den mest fremtidsrettede foranstalting, fordi den i en vidensøkonomi vil sikre den fornødne købekraft i samfundet, så konjunkturvirkningerne ikke vil slå så hårdt igennem på den nationale økonomi og de svage i samfundet, end de ellers ville gøre, f.eks. når den lånefinansierede indenlandske højkonjunktur afløses, og hvis den udenlandske efterspørgsel samtidig skulle være svag.

For at komme til en ende i betragtningerne, så ville - pejlet over tommelfingeren som

betingelse for en 40 pct. bruttoskat - være et fast og eneste skattefradrag på godt og vel 120.000 til 150.000 kr./anno, alternativt mindst en skattefri grundindkomst på mellem 80.000 og 110.000 kr./anno, dog ved samtidig bortfald af arbejdsløshedsunderstøttelse, almindelig kontanthjælp og folkepension.

For at gøre det helt umisforståeligt: bortfald af disse ydelser kan kun finde sted, hvis den anpejlede skattefrie grundindkomst mindst er lige så stor som de nuværende nettooverførselsbeløb og gerne større, hvilket ville tjene retfærdighedsfølelsen. 

Og så skal der ikke længere være højeste grænsebeløb, så man kan arbejde lige så meget, man har lyst til, ovenpå den modtagne skattefrie grundindkomst, blot man betaler sine 40 procent i skat fra første indtægtskrone af.

Måske ikke så tosset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce