Luk den lov


Luk den lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SÅ ER lukkeloven til debat igen. Ufatteligt, at regeringen orker at blive ved med at trækkes med detailhandlen. I årevis har man diskuteret en afskaffelse af den forkætrede lov - og i årevis har regeringerne slækket lidt hist og lidt pist.

Nu skal der liberaliseres igen - nemlig med en tilladelse til at holde åbent 20 søndage om året, ligesom det også skal være muligt at købe alkohol om aftenen.
At smække låsen i for flaskerne, som tankstationer og andre aftenåbne forretninger hidtil har skullet, er da også helt forældet. Men det er mærkeligt, at en borgerlig regering ikke kan gå så vidt i sin liberalisme, at forretningerne selv kan få lov at bestemme, hvornår de vil bestille noget.

DER ER IKKE behov for en afskaffelse, siger de, der stadig klamrer sig til lukkeloven. Det kunne de passende lade kunderne afgøre. Forretningerne skal selvfølgelig ikke holde åbent, hvis behovet ikke er der - og der er jo ikke tale om tvang, som nogle butiksejere udlægger det. Ingen er pisket til at holde døren ulåst alle døgnets 24 timer.
Lobbyisme er et velkendt begreb i politik. Og rådgivning fra dem, der har skoene på, er skam heller ikke at foragte - men det er forunderligt, som skiftende regeringer har ligget under for kravene fra de få handlende, der påberåber sig beskyttelse. Bedre var det at varetage forbrugernes tarv - og de forretningsdrivende er fuldt ud i stand til selv at varetage deres kunders og dermed deres egne interesser.

VI LEVER ikke mere i den hjemmegående husmors tid, hvor mor kunne bruge hele formiddagen på indkøb - når hun var færdig med støvsugningen og vinduespudsningen. I dag er det for mange et ræs at nå butikken inden lukketid, og erhvervsminister Bendt Bendtsen burde have så meget tillid til de handlende, at han lod dem selv bestemme, hvad netop deres kunder har behov for.
Også fagforeningerne slår sig i tøjret, men de er faktisk selv med til at fastsætte overenskomsterne. Viser det sig for uøkonomisk for en forretning at betale overtidstillæg, vil de naturligvis ikke udvide åbningstiden mere, end økonomien tillader.

SÅ DERFOR skal markedet nok finde et naturligt leje, efterhånden som de enkelte forretninger og centre får lov at skræddersy deres egne åbningstider. Så megen tillid til de frie markedskræfter og den sunde fornuft bør erhvervsministeren da have. Der er fundet "en mindelig løsning", siger han. Men endnu mere mindeligt vil det være, hvis han giver parterne helt fri til at afgøre sagen uden lovmæssig indblanding.

EFTERHÅNDEN er lukkeloven en farce, og med den seneste slækkelse må den ligge i sine sidste krampetrækninger.
Regeringen burde gøre en ende på forestillingen: Afskaf loven. Før eller siden sker det - så hvorfor ikke i ét hug, når man nu alligevel er i gang?

Luk den lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce