Lønmodtagernes nytårstale. Læg nu de skattelettelser væk, Lars


Lønmodtagernes nytårstale. Læg nu de skattelettelser væk, Lars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Per Christensen, formand for 3F
Mærkedage
Debat. 

Nytårstale: Kære Lars, må jeg ikke give dig nogle ideer til din nytårstale?

Jeg kan forstå, I sidder og taler om yderligere skattelettelser - oven i de 52 mia. kr., der er givet siden 2002. Men I taler ikke rigtigt så meget om dét, der virkelig optager lønmodtagerne. De oplever et Danmark, der skævvrides dag for dag - socialt og geografisk. Uligheden stiger mere, end nogensinde.

Flertallet af mine medlemmer tror ikke, deres børn vil få et bedre liv, end de selv har fået. Det er første gang siden krigen, at vi har mistet troen på fremtiden - på trods af massive skattelettelser. Det er nemlig ikke det, de efterspørger. Det er tryghed. Det er troen på, at der er en god uddannelse til alle. Troen på en fair og ordentlig behandling, hvis man bliver syg eller mister sit job. Troen på, at uanset om man kommer fra Aalborg Øst, fra Lolland eller fra Hellerup, så har man muligheder i det danske samfund. Vi er nødt til at genskabe den tro. Vi er nødt til at sikre sammenhængskraften.

Læg derfor nu symbolpolitikken på hylden og drop tyrker-troen på trickle-down-teorien - at når det regner med ekstra penge på de rige, så drypper det efterfølgende med småmønter på de hjemløse - samme sted. Overvej i stedet følgende til din nytårstale:

Drop to procents besparelserne på uddannelse - vi skal leve af kloge hoveder og kloge hænder. Det virker barokt, at I sender passive milliarder til f.eks. at lette arveafgiften og registreringsafgiften på biler i stedet for at satse på uddannelser: Fra folkeskole over ungdomsuddannelse til universiteterne.

Skab udvikling i provinsen - der skal skabes bedre muligheder, hvis man bor Vest for Valby Bakke. Det er ikke nok med udflytning af offentlige arbejdspladser. En bedre og mere solidarisk udligningsordning og flere grønne investeringer vil trække udvikling og velstand ud i hele Danmark. Vi må ikke knække over.

Invester i den danske model. Nedsatte ydelser, forringelse af dagpengesatsen har i mange år været på den politiske dagsorden. Men det kan ende katastrofalt. For den danske model, som hele verden misunder os, handler ikke kun om fleksibilitet. Det handler også om tryghed. Og erfaringerne viser, at de midler, vi bruger her, kommer mange gange igen. Vores danske model hviler på tillid, og den forsvinder, hvis man ensidigt går efter løbende at forringe arbejdstagernes vilkår. Derfor: Stop udhulingen af dagpengene.

Sats på arbejdsmiljøet. Hvis man er 20 år i dag, skal man blive på arbejdsmarkedet, til man er 75 år. De fleste vil gerne arbejde og yde sit til den danske velfærd. Men samtidig med, at pensionsalderen er hævet, har I sparet hver fjerde medarbejder i Arbejdstilsynet væk. Der er stadig alt for mange arbejdsulykker og lidelser. Der er brug for at styrke det forebyggende arbejde. Ingen skal dø eller komme til skade, fordi de yder deres bidrag.

Tilbage på det grønne spor. Det har været uvirkeligt at opleve, at I frivilligt har opgivet den gule førertrøje i forhold til klima og miljø. Udover det indlysende rigtige i, at vi skal investere i vores klodes fremtid, har det også været det område, der har skabt flest arbejdspladser. Så drop kaminpassiaren med Bæredygtigt Landbrug og kom tilbage på det grønne spor.

Med andre ord, Lars: Lad os nu få en nytårstale med visioner for Hele Danmark - og for et HELT Danmark. Lad os få troen på fremtiden tilbage - også uden for Nordsjælland. Lad os få en tale for Alle danske lønmodtagere.

Lønmodtagernes nytårstale. Læg nu de skattelettelser væk, Lars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce