Løft SFO'erne og sænk priserne


Løft SFO'erne og sænk priserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Formand for SF Pia Olsen Dyhr
FT_Pia_Olsen_D
Debat. 

De ansatte ude i fritidshjem og fritidsordninger gør en kæmpe indsats hver eneste dag, men de er meget få voksne per barn til at løfte opgaven. Desværre er alt for mange skole- og fritidsordninger blevet udsultet de sidste mange år og nogle steder er de blevet så dyre, at forældrene ikke længere har råd. Det skal vi lave om på. I en tid hvor alt for mange børn helt ned til de mindste klasser viser tegn på angst og mistrivsel, er det nødvendigt, at vi ikke kun ser på, hvad der sker dansk og matematik, men også sørger for, at fritidsordningerne bliver andet og mere end blot opbevaring. 

Vores børns fritid er vigtig for, hvordan de bliver formet som mennesker. Her leger de små med børn på tværs af alder, her kan man prøve sine kreative sider af, prøve kræfter med sport og teater, og her kan sårbare unge få en ekstra hånd af kompetente pædagoger, der kan fange, hvis en forsigtig dreng eller stille pige har det svært derhjemme. Mens nogle børn går til dans, gymnastik og billedkunst i fritiden, så har rigtig mange andre børn ikke de muligheder. Her skal fritidsordningerne være med til at give gode tilbud til alle børn. Det giver altså rigtig god mening at investere netop her, hvor vores børn bruger mange vigtige timer.

Derfor foreslår SF et markant løft af fritidstilbuddene. Vi foreslår flere voksne per barn, så der er mere tid til den enkelte og plads til kreativitet. Og så foreslår vi et loft over prisen. Det er mange steder blevet alt for dyrt at have sit barn i en fritidsordning. Det betyder, at de bliver fravalgt og forældrene skal slå knuder på sig selv for at få hverdagen til at hænge sammen. Derfor foreslår vi et loft over forældrebetalingen på 40 procent, så forældrene ikke vil opleve at prisen for SFO-pladserne bliver dyrere og dyrere. Det vil betyde, at prisen for en plads i SFO'en vil blive reduceret markant hver måned. Det vil selvfølgelig koste nogle penge, og dem vil vi finde ved at hæve afgiften på cigaretter og sænke tilskuddet til privatskolerne. Derudover foreslår vi også, at man gør skoledagen en halv time kortere for til gengæld at udvide børnenes tid i fritidstilbuddene. Når man udvider åbningstiden, skal der følge ressourcer med til mere pædagogisk personale. 

Jeg tror på, at det kan betale sig at investere i mennesker. Alt for ofte bliver der fokuseret snæver på, hvad de unge skal lære i skolen og ikke på alle de sociale fællesskaber, der skaber rammerne for læring, trivsel og udvikling som mennesker. Bakker vi op omkring vores børn og unge i de kritiske og vigtige år i begyndelsen af deres liv, vil vi få stærke unge der har det godt, som kan indgå i samfundet og bidrage til fællesskabet.

Så ja, fritidsordningerne er ikke bare opbevaring efter skoletid. De er med til at forme vores børn som mennesker og et vigtigt supplement til dansk og matematiktimerne. Så lad os da lade være med at behandle dem så stedmoderligt. Rigtig mange fritidstilbud fungerer virkelig godt, mens andre har brug for flere ressourcer. Lad os sørge for, at der alle steder er de bedste mulige betingelser. Sørge for flere, dygtige pædagoger i fritidstilbuddene og en pris, så alle familier kan være med. 

Løft SFO'erne og sænk priserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce