Livets universitet


Livets universitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÅND: "Takket være Nefertiti blev Jonas ikke det kældermenneske, som han måske havde anlæg for, Jonas blev derimod, mentalt set, et loftsmenneske."

Citatet er hentet fra den norske forfatter Jan Kjærstads herlige bog Forføreren, som nogle behjertede kolleger på denne avis gav mig til min 60 års fødselsdag i sommer.

Til de stærke billeder af udviklingen hos bogens hovedperson, Jonas, hører to fortællinger om Jonas' oplevelser med to mennesker, som fører ham ind i det, han betegner som sit livs universitet.

Den ene person er den ældre Gabriel, der sidder på sin båd og snakker og fortæller for den unge Jonas, så de begge, men navnlig drengen, glemmer tid og sted.

Ordene og fortællingerne rabler af sted. Jonas ligger i køjen og lytter og spindes ind i alt det, den voksne mand kan fortælle. Både om det, drengen forstår, og om det, han slet ikke forstår, men som alligevel lejrer sig dybt hans sind som stemning og visdom.

Den anden er pigen Nefertiti, der tager drengen Jonas op på loftet over huset, hvor de bor. Her ligger der en stabel plader med Duke Ellington. På en grammofon, der findes mellem alt det andet, forlanger pigen, at drengen skal lære at lytte til og blive ført ind i Duke Ellingtons toneverden og den fandenivoldske kraft, der driver den fremad.

Hun lærer ham også at spille mundhamonika, men hun lærer ham desuden at fabulere og omdanne de mange tilsyneladende ligegyldige effekter på loftet til rekvisitter, som fører de unge på fantasiens vinger over i en anden verden. Eller måske ind i barnets helt virkelige og vidunderlige legeverden.

Som der står:" Nefertiti behøvede ikke andet end en kuffert, lidt gammelt tøj, en keramikvase, en juletræsfod, en spade - og vips var de hvorsomhelst.. Det eneste de hentede udefra, var en madpakke med tørrede abrikoser, en passende kost for nomader ... bortset herfra havde de alt, hvad de behøvede. Nogle lagner blev til Tibet og en strabadserende jagt på den afskyelige snemand, et enkelt solfalmet spejl blev til Versailles' funklende slot, en knust krukke var nok til et epokegørende fund af gamle skriftruller inde i dybe grotter, et lille tæppe og en messingkande dannede grundlag for et dristigt besøg i Mekka forklædt som muslimer ..."

Hele denne verden af fantasi udfoldede sig på loftet til akkompagnement af Duke Ellington fra de gamle plader.

Og som der står: "For Nefertiti var der ingen begrænsninger, selv en kokasse kunne blive til et univers for hende, omskabes til visdom, rent guld."

Som forfatteren siger, var Jonas' første genistreg, at han valgte Nefertiti til sin bedste ven.

Jonas kaldte selv oplevelserne på loftet i barndommen for "sit første universitet". Det andet blev Gabriel og hans natlige fortællinger på båden i petroleumslampens skær.

Ligegyldigt hvad Gabriel talte om, var essensen den samme. Han talte om det usandsynliges mulighed og var sammen med Nefertiti med til at åbne Jonas' sind, så "han ikke blev det kældermenneske, han havde anlæg for, men et loftsmenneske."

Som fortællingen i båden blev oplevelserne på loftet over en prosaisk boligblok til et rekvisitlager, hvor hver eneste ting kunne danne udgangspunkt for den mest ophidsende tankeflugt. Det var her, Jonas forstod de muligheder, der lå i detaljen, indså, at enhver genstand, selv den mindste, indeholdt muligheder, som fantasien kunne bygge videre på. " Intet kunne slå de imaginære rejser på loftet ..." Jo, altså senere Gabriels fortællinger.

Jonas oplevede både pigens evner og den gamle mands fortælling som øvelser i fantasi og i øvelsen at strække tanken. Og det hele satte sig fast i hans eget sind for resten af livet.

Når man sidder og læser disse vidunderlige afsnit i bogen og føler sig siddende både i båden og på det prosaiske loft, kan man blive helt høj. Det kan ikke beskrives bedre og mere intenst, hvor betydningsfuldt det er for et menneske, at det med sig fra sin barndom kan tage evnen til "at strække tanken" og blive løftet ud over sin egen umiddelbare formåen og fatteevne.

Netop det gør forskellen på et kældermenneske og et loftsmenneske. Britta Schall Holbergbshfyens.dk

Livets universitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce