Ledighed i Odense: Brunsvigerjournalistik


Ledighed i Odense: Brunsvigerjournalistik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Martin Brahtz, Nyborgvej 109, 2. th., Odense C
Billede
Debat. 

Odenses fortsatte problemer med at nedbringe ledigheden skal nu omsættes til et show i stil med "Giv en hånd til Afrika", hvor en række kendisser 11. september 2018 stiller deres tid til rådighed og ringer til virksomheder for at spørge, om der ikke er brug for en ledig i en virksomhedspraktik.

Bag de fornemme annoncer med smarte slogans gemmer sig en virkelighed, som alle har glemt, også pressen, og det er måske noget af det mest bekymrende. Odense Byråd besluttede 6. juni 2017 at give en ekstrabevilling på 72 millioner kroner for at få nedbragt Odenses ledighed. Pengene er bl.a. blevet brugt på at ansætte et stort antal nye job- og virksomhedskonsulenter.

Vi kan nu mere end et år efter konstatere, at disse penge er spildt. Den tikkende bombe under Odenses økonomi, som den høje ledighed udgør, fordi den statslige refusion til dagpenge er blevet kraftigt reduceret, er ikke demonteret. Den tikker videre i bedste velgående.

Var det ikke meningen med den særlige bevilling, at man ville opgradere på personalesiden for at få nedbragt ledigheden? Skulle de mange nye konsulenter ikke være med til at skabe åbninger hos virksomheder, der gerne vil give ledige mulighed for at vise deres faglige kompetencer i en virksomhedspraktik, der måske kunne føre til et job, hvis alting fungerede? Var det ikke meningen, at de mange millioner skulle nedbringe ledigheden?

Det er en ren tilståelsessag, når man nu erkender, at forvaltningens egne medarbejdere ikke er i stand til at løse opgaven, og at der er brug for en event med kendisser, der også får mulighed for at føre sig selv frem og få gratis reklame.

De indlysende konsekvenser af tilståelsen udebliver dog. I stedet udtaler rådmand Brian Dybro, at det er tegn på, at tingene går i den rigtige retning, når ledigheden i Odense er steget med 0,1 procent fra juni til juli 2018. Hvorfor? Fordi ledigheden i 2016 og i 2017 steg lidt mere, nemlig med 0,2 procent. De to sidste år var det langt værre, og derfor går det rigtig godt nu. Det er en ret besynderlig form for logik. Det svarer til en mand, der med jævne mellemrum giver sin kone bank, og som argumenterer med, at det går rigtigt godt, fordi hun i denne uge kun har fået en lussing, men i sidste uge fik hun brækket begge arme og måtte en tur på skadestuen.

Både Fyens Stiftstidende og TV 2/Fyn har givet de ansvarlige politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle, hvorfor det går den rigtige vej i Odense, og hvorfor en stigende ledighed i virkeligheden er et tegn på, at alt er såre godt. Er begrebet "kritisk journalistik" blevet afskaffet i de fynske medier? Meget tyder på det, og man leder forgæves, når man forsøger at finde et nyhedsindslag eller en artikel, hvor en journalist har stillet kritiske spørgsmål til en politiker eller embedsmand, som har ansvaret for en indsats, der tydeligvis ikke har nogen effekt. Det er forstemmende at måtte konstatere, at den fynske presse helt åbenlyst er tandløs.

Hvorfor har man valgt en kælen tilgang, hvor der bliver holdt en mikrofon frem for de ansvarlige i Odense Kommune, som ganske uimodsagt får lov til at fortælle, at vi er på rette vej, selv om statistikken viser det modsatte? Der kræves ingen research for at kunne se, at virkeligheden og de glade smil er i utakt.

Er man bange for at være konfronterende og kritisk? Er det en særlig fynsk form for journalistik, hvor alt skal være varmt, blødt og sødt? Skal vi kalde det brunsvigerjournalistik?

Ledighed i Odense: Brunsvigerjournalistik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce