Landbrug. Saglighed i debatten er påkrævet


Landbrug. Saglighed i debatten er påkrævet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Michael Arbirk, chauffør, Norupvej 41, Otterup
Billede
Debat. 

Replik: Cand. agro. Per A. Hansen kommer af med alle sine indestængte frustrationer i mandagens polemiske indlæg mod Greenpeace i avisen Danmark.

Når jeg læser Notat om Miljømæssige konsekvenser ved den danske import af majs og soja til svinefoderproduktionen udarbejdet af medarbejdere ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO), der er udarbejdet til Fødevareministeriet og forelagt Folketinget i 2014, er der for mig ingen tvivl om at det er rigtigt, at der skoves og er skovet regnskov for at producere soja til dansk svineproduktion.

I notatet beskrives det, at sojaen produceres til foder, og at der dermed bliver en 'overskydende' soyaolieproduktion! Sic!

Som Per A. Hansen sikkert ved sker der et stort energitab ved produktion af kød. Dette energitab er størst ved produktion af kalvekød, mindre ved fjerkræ og svinekød. Men det er stadig kun ca. en tredjedel af energien, og 10-15 pct. af proteinet, der genfindes i det producerede kød. Det er derfor et dårligt argument at belemre Greenpeace og andre med at skulle spise majsensilage o. lign. Det vil alt andet lige være miljømæssigt bedre at bruge en afgrøde direkte til menneskeføde. Og selvfølgelig som Per A. Hansen også skriver bruge, restprodukter som strå mm. til opfodring til husdyr f.eks. malkekvæg.

Per A. Hansen - og med ham mange indenfor dansk landbrug - argumenterer med, at dansk husdyrproduktion skal afhjælpe sult i verden. Det er et hult argument, da de sultne ikke har brug for (endsige råd til) at købe kød. Det stigende kødforbrug i verden går ikke til de sultne, men til den støt voksende andel af verdensborgere med middelstandsindkomster.

Endvidere tager Per A. Hansen slet ikke i betragtning at vores alt for store kødforbrug resulterer i en lang række velfærdssygdomme, som også rammer hvor den danske eksport lander.

I denne diskussion er der alt for mange indlæg, som Per A. Hansens, der skyder med alt hvad der kan skydes med, uden at tænke på det saglige indhold. Det forplumrer debatten og hjælper kun med til at grave grøfterne mellem forskellige grupper dybere.

Der er jo ingen tvivl om, at et bæredygtigt landbrug også skal indeholde husdyrproduktion. Blot skal der være sammenhæng mellem produktion af foder og antallet af dyr. Med nutidens landbrug skævvrides klodens næringsstofsbalancer og vi ender med at have for mange næringsstoffer på f.eks. dansk jord og i verdenshavene, hvor de udvaskes til og for få næringsstoffer, der hvor foderproduktionen foregår. Til sidst ender disse sidste områder som golde uproduktive jorder, som ingen værdi har.

Dansk Landbrug og dets repræsentanter må derfor arbejde på, at forstå disse komplicerede sammenhænge, og omsætte dem til brugbare strategier til gavn for udviklingen af hele samfundet. Dette gøres kun ved at holde sagligheden i hævd.

Landbrug. Saglighed i debatten er påkrævet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce