Landbrug. Hvor skal vi finde de arealer, der er nødvendige?


Landbrug. Hvor skal vi finde de arealer, der er nødvendige?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Replik: Nanna Rask blander tingene sammen i sit forsøg på at bortforklare økologiens mangler og problemer i sit indlæg i avisen Danmark. Først virker det til, at Nanna Rask tror, at økologer er vegetarer. Det er helt forkert. Man kan ikke lægge konventionelt landbrug til last at folk spiser kød. Det er et forbrugervalg. Og økologisk produceret kød koster mere energi, plads og ressourcer end konventionelt. Ca. 30 pct. mere for de fleste dyr.

Dernæst forsøger hun at bilde læserne ind, at økologi ikke bruger gødning og pesticider. Det er ligeledes helt forkert. Økologerne bruger bare langt mindre effektive gødningsprodukter og mindre selektive pesticider, så problemerne med at man skader "de forkerte" er større.

Økologisk produktion af f.eks. kartofler i Danmark giver 60 pct. lavere udbytte end konventionel produktion. Hvede cirka det halve. Og ærter ca. 30 pct. lavere udbytter. Raps svinger imellem 10 pct. lavere og 70 pct. lavere udbytter. Det er fakta. Uomtvistelige og ikke til diskussion. Det vil sige, at med økologi vil vi skulle bruge mindst 50 pct. mere landbrugsareal for at producere det samme mad. Vi ville altså skulle finde rundt regnet 1 millioner hektar natur, vi skal pløje op et eller andet sted, hvis vi omlægger hele den danske landbrugsproduktion til økologi. Hvor skal vi starte, Nanna Rask? Rold Skov er kun ca 8.000 hektar - så mangler der stadig 992.000. Skal de findes i Amazonas?

Per Kølster (formand, Økologisk Landsforening) bruger i søndagsavisen spalteplads på at snakke uden om. Økologi løser måske nok visse problemstillinger, men samtidig introduceres en lang række nye. Man står altså til slut med et produkt, der ikke er sundere. Ikke er bedre for miljøet. Ikke forbedrer den samlede dyrevelfærd. Øko fylder bare mere i naturen og er markant dyrere. Derfor elsker butikkerne jo øko. Det giver kroner i kassen! Beregninger har vist, at hvis alle danskere skulle skifte deres mad ud med økologi, ville det koste borgerne imellem 30 og 40 milliarder kr ekstra om året. Hvor skal de penge findes? Og kunne man endelig finde pengene, tænk en gang hvor meget ældrepleje, undervisning og sundhedsvæsen vi kunne have fået for pengene i stedet. Øko i sin nuværende form er ikke løsningen. PK ved det jo godt. PK vil bare ikke indrømme det, men holder stædigt fast i et stift og ineffektivt regelsæt der kun gør ondt værre. Trist.

Landbrug. Hvor skal vi finde de arealer, der er nødvendige?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce