Lægeforeningen: Genindfør tjek af ældre bilister


Lægeforeningen: Genindfør tjek af ældre bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tue Flindt Müller - formand for Lægeforeningens attestudvalg
Michael Bager/Fynske Medier
Debat. 

I et debatindlæg i tirsdagens avis beskriver Torsten Glasius, hvordan hans kones møde med en spøgelsesbilist var tæt på at ende i en tragisk ulykke. I den forbindelse undrer han sig over, at ældre bilister ikke længere skal gennemgå et obligatorisk tjek af deres helbred for at få fornyet kørekortet. Han efterlyser Lægeforeningens forklaring af fornuften bag lovændringen.

Men der er absolut ingen fornuft bag de nye regler. Lægeforeningen har tværtimod advaret kraftigt mod at droppe helbredstjekket.

En rapport fra Vejdirektoratet fra 2011 viser netop, at det er en forholdsvis stor andel af ældre bilister, som er spøgelsesbilister. 37 ud af 100 registrerede spøgelsesbilister var 65 år eller derover. Heraf var ni demente eller begyndende demente.

Ulykkesstatistik fra Tysklands pendant til Danmarks Statistik, Statistisches Bundesamt, viser, at der er en klar overrepræsentation af ældre bilister over 75 år, når man opgør, hvem der er hovedansvarlig for uheldene.

Vores viden om, hvor farligt det er, når demente sidder bag rattet viser sammen med tallene fra Tyskland, at det har alvorlige konsekvenser for trafiksikkerheden, når man dropper helbredstjekket.

Alligevel har et flertal i Folketinget valgt at afskaffe det obligatoriske helbredstjek.

Lægeforeningen opfordrer politikerne på Christiansborg til at revurdere deres beslutning. Genindfør det tjek, som kan være med til at sikre, at borgere, der er til fare for sig selv eller andre, stopper med at køre bil.

Lægeforeningen: Genindfør tjek af ældre bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce