Kun ét universitet?

Per Andersen

Kun ét universitet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

universiteter

af per christian andersen

studiechef, Studiekontoret, Syddansk Universitet

Den uforberedte læser af tidens annoncer kan let få den opfattelse, at den netop overståede fusionsbølge blandt de danske universiteter har ført til en markant ændring af det danske universitetslandskab. Kun ét universitet. Kan det virkelig passe?

Skal man tro den reklamekampagne, som det københavnske universitet netop har lanceret i det sydjyske og fynske område, så ja.

Her markedsføres København Universitet nu som hele Danmarks universitet - det største, det ældste, det bedste og det universitet med de fleste varer på hylderne.

At Københavns Universitet er landets største, er uomtvisteligt. At det er det ældste, ligeså. Men nu er stort jo ikke altid godt og alder ikke altid en kvalitet i sig selv.

Det bedste, da? Jo, København er et glimrende universitet med en høj international standard, men det er alle danske universiteter faktisk.

Universitetet med de fleste studier - helt bestemt, specielt efter, at den Kongelige Veterinære Landbo Højskole og Danmarks Farmaceutiske Universitet har mistet deres selvstændighed og er genopstået som nye fakulteter i København.

Men herfra og så til at blive hele Danmarks Universitet er der jo et stykke vej.

Allerede for mere end 150 år siden fastslog Fritz Jürgensen, at København ikke er verdens navle og Frederiksholms Kanal ikke verdenshavet, men den visdom synes ikke at have slået rødder på Frue Plads - eller i hovedstadspressen, inklusive Danmarks Radio for den sags skyld.

Vi, der bor i provinsen, ved jo godt, at årsagen til, at vi fik en Storebæltsbro, var, at københavnerne nu kan få frisk mælk om morgenen, og at årsagen til, at man ikke som i andre lande kan flytte statsinstitutioner som styrelser og f.eks. et Rigsarkiv fra hovedstaden til provinsen, er den fysiske lov, der siger, at der er længere fra København til f.eks. Odense end fra Odense til København.

Allerede i dag flytter mere end halvdelen af den syddanske regions unge til hovedstaden eller Århus for at læse. Det er både forståeligt og sundt. Vi vil da også gerne have flere gode studerende til at vælge os til - og heldigvis gør stadig flere det, for der er jo et liv i provinsen, spændende studier og studiemiljøer - og så er her nærhed og højt til loftet.

Hele Danmarks universitet - ikke hos os, men derimod et universitet med en lokal forankring og et internationalt udsyn.

Kun ét universitet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce