Krænkelse af menneskets værdighed. Demente er grænsevagter


Krænkelse af menneskets værdighed. Demente er grænsevagter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Michael Lerche Nygaard, sognepræst, Kristkirken, Immanuelsvej 4, Kolding
Billede
Debat. 

Dement-chip: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil drøfte et forslag med sine ministerkolleger. Forslaget går ud på at indoperere en chip i demente menneskers kroppe, så man kan følge deres færden og lukke dem inde med elektroniske låsesystemer.

Der er grund til at sige tak til Karen Stæhr, medlem af Etisk Råd og formand for fagforeningen FOA, for at minde os om det uholdbare i en sådan fremgangsmåde. De demente har brug for nærvær, ikke at blive chippet og passet ved stordrift.

Det er et spørgsmål om værdighed. Når en af os bliver dement, mister vi nemlig ikke sansen for den atmosfære, der er omkring os. Derfor er nærhed og følgeskab afgørende for trivslen hos demente og deres plejepersonale. Og det er her, skoen trykker. For plejepersonalet er for få.

Stikker man en chip ind i kroppen på en dement person, krænker man grænsen for menneskets værdighed. Som andre af samfundets svageste rammes demente som de første, når en kommune eller stat ser muligheder i stordrift og elektronik, fremfor nærhed og samvær. Men her er de svage grænsevagter for os alle sammen, og derfor skal vi passe særlig godt på dem. For de bevogter menneskeværdet på hele samfundets vegne. Og når grænsevagterne bliver ramt, varer det ikke længe, før resten af borgerne også bliver det.

Grænsebevogtning er et hedt emne for tiden. Vi burde være mere opmærksomme på grænsen for menneskets værdighed, for den kan blive glemt, måske for altid. Et land, der prioriterer de svageste på en respektfuld måde, understreger alle sine borgeres værdi. Signalet er det modsatte, hvis man begynder at chippe de svage.

Krænkelse af menneskets værdighed. Demente er grænsevagter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce