Kræftens Bekæmpelse og vindmøllestøj. Undersøgelse er ubrugelig


Kræftens Bekæmpelse og vindmøllestøj. Undersøgelse er ubrugelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Prinds, overlæge, Koldingvej 201, 6070 Christiansfeld
Maria Tuxen Hedegaard
Debat. 

Sygdom: Kræftens Bekæmpelse store undersøgelse af vindmøllestøj hos naboerne til vindmøllerne vil ikke kunne bruges. Det siger blandt andet undersøgelsens leder.I 2012 stoppede borgmester Jørn Pedersen et vindmølleprojekt i Kolding Kommune. Borgmesteren mente ikke, han kunne give borgerne et ordentligt svar på, om lavfrekvent støj fra vindmøller er skadeligt.

- Hvad er det egentlig med de afstandskrav og den lavfrekvente støj? Lad os dog få noget dokumentation for, at der IKKE er en sammenhæng mellem vindmøllestøj og helbredsgener, sagde han.

I 2013 meddelte tre ministre, at man vil lave en sundhedsundersøgelse. Kræftens bekæmpelse startede derfor en undersøgelse: Målet med projektet er, at undersøge, om man ved at bruge cancerregisteret finder en sammenhæng mellem vindmøllestøj og øget risiko for hjertekarsygdomme.

Kommentarerne til denne undersøgelse spænder vidt. I et brev til landets borgmestre skrev de tre ministre: Det er intentionen og vores forventning, at vi med en grundig undersøgelse én gang for alle kan imødegå bekymringerne hos vindmøllenaboer.

Lægeforeningens videnskabelige afdeling for miljømedicinere noterede sig at: Undersøgelsen er ikke designet til og har ikke et omfang, der tillader "én gang for alle at imødegå bekymringerne.

Mogens Lytken Larsen, overlæge og adjungeret professor på Aalborg Universitet konstaterede: De første kæmpevindmøller blev opstillet i 2010, og rapporten ventes færdig i 2015. Men der vil gå mange år, før den samlede effekt på helbredet kan analyseres. Ved miljømæssige ting som støj og andre påvirkninger, vil man normalt skulle have et tidsperspektiv på 10-15 år.

Mest markant er udtalelser fra Mette Sørensen, som er den forsker, der leder undersøgelsen: "Vi vil ikke kunne se de langsigtede effekter, fordi kæmpevindmøllerne ikke har været på dansk jord i så lang tid endnu. Vi vil måske kunne kigge på akut-effekter, om de vil kunne udløse hjertekarsygdomme. Vores studie er ikke et resultat, som man kan sætte to streger under. Vi kommer med en brik i puslespillet, det handler om, om vindmøllestøj er farligt. Ikke engang Sundhedsstyrelsen vil kunne besvare spørgsmålet, når en rapport om vindmøllers påvirkning ser dagens lys.

Fem år efter er undersøgelsen, der skal vise, om man kan bruge cancerregisteret til at fastslå sammenhæng mellem vindmøllestøj og sundhed, til international vurdering. Da 150 meter møller kun har stået i kort tid og udgør under 2 % af de opstillede møller, og da et register netop kun angiver de registrerede, men ikke de uopdagede sygdomstilfælde, så vil denne undersøgelse sikkert være god til at bedømme værdien af brugen af registeret. Men undersøgelsen vil aldrig kunne besvare spørgsmålet om hvilken afstand, der er tilstrækkelig mellem møller og boliger.

Fem år efter at fagfolk, inklusiv undersøgelseslederen, fortalte, at undersøgelsen ikke kan bruges, sidder vi stadigt og venter på et resultat, som vi ikke forstår betydningen af. Undersøgelsen vil enten resultere i overskriften, at støj påvirker helbredet, og så vil mølleopsætning på land stoppe. Eller at støj ikke påvirker helbredet, og så vil opstillingen fortsætte uhæmmet.

Det er forbavsende, at en hel nation venter på en undersøgelse som fagfolk, ministre og projektlederen selv har forsikret ikke kan bruges. Og det er ærgerligt, at de fem år ikke i stedet er blevet brugt på en ordentlig undersøgelse.

Støj af tilstrækkelig styrke i tilstrækkelig lang tid er skadelig. Spørgsmålet er kun, hvad afstanden mellem mølle og bolig skal være og hvordan støjen skal måles.

Kræftens Bekæmpelse og vindmøllestøj. Undersøgelse er ubrugelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce