Korstog med omkostninger

Sven-Erik Petersen

Korstog med omkostninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Sven-Erik Peterson,formand for HK Odense og LO Odense.

LEDER: Det var med stor overraskelse og ikke mindst glæde, jeg læste torsdagens leder i Fyens Stiftstidende. Lederskribenten kritiserede i klare vendinger den borgerlige regerings bebudede tiltag på arbejdsmarkedsområdet, som han kaldte "et stort ideologisk korstog mod landets fagforeninger".

Det er jo langtfra altid, at der er sammenfaldende holdninger mellem Fyens Stiftstidende og den lokale fagbevægelse. Men det er tankevækkende, at den borgerlige regerings politik antager så groteske dimensioner, at det vækker kritik - selv hos Fyens Stiftstidende.

Og hvad er det så, der harmer? Den nye beskæftigelsesminister har jo lagt hårdt ud med følgende forslag: Der skal etableres en statslig a-kasse, som skal ligge i direkte konkurrence med de etablerede a-kasser. Der skal skabes tværfaglige a-kasser, der kan have alt lige fra murersvende til balletdansere som medlemmer. Muligheden for at trække fagforeningskontingent fra i skat skal væk. Alle skal ad lovgivningens vej sikres ret til deltidsarbejde. Endelig skal eksklusivaftaler forbydes ved lov.

Jo, der er lagt op til fornyelse - men desværre fornyelse for fornyelsens skyld uden afsæt i eksisterende samfundsmæssige problemer, eller erklærede behov fra arbejdsmarkedets parter for den sags skyld. På det danske arbejdsmarked er der en historisk tradition for aftalefrihed, dvs. at lønmodtagernes og arbejdsgivernes repræsentanter med faste mellemrum sætter sig omkring forhandlingsbordet og drøfter overenskomst med hinanden. Denne model, der i brede kredse - såvel i ind- som udland - ses som selve kimen til den danske velfærdsmodel, har den borgerlige regering åbenbart mistet tilliden til.

Det tragiske er, at arbejdsmarkedet - i lyset af de nævnte forslag - vil gå en periode med stor uro i møde. Det bør være åbenbart for enhver, at fagbevægelsen vil bekæmpe forslagene med stor styrke, og at alene dette kan få negative konsekvenser for samfundsøkonomien. Det er en høj pris at betale for det, Fyens Stiftstidendes lederskribent kalder "et korstog uden bid" og "ideologi uden indhold".

For hvad er tanken med at oprette en statslig a-kasse som konkurrent til de anerkendte arbejdsløshedskasser? Hvad er tanken med at oprette a-kasser, som ikke er rodfæstede i fagforeningerne? Hvad er tanken med at fjerne fradragsretten for fagforeningskontingentet? Hvad er tanken med at undergrave overenskomstsystemet? Jo, det er et systematisk forsøg på at underminere eksistensgrundlaget for fagforeningerne, så organiseringsprocenten kommer til at ligge på niveau med ultraliberalistiske nationer som England og USA, som åbenbart er forbillede for Venstre og De Konservative.

Om den borgerlige regering også ønsker at tilstræbe disse landes sundhedssystemer, må fremtiden vise. "The answer is blowing in the Wind", som Bob Dylan sang dengang i 1960'erne. Man kan have sine bange anelser...

Korstog med omkostninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce