Kommissærer stilles til ansvar


Kommissærer stilles til ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BARROSO: I Danmark har vi en rigtig god tradition for, at de enkelte ministre i skiftende regeringer kan stilles individuelt til ansvar for deres gerninger. Loven om ministeransvar taler sit tydelige sprog. Nu tegner det til, at disse regler også er på vej i EU-kommissionen, så den enkelte kommissær fremtidig vil blive stillet til ansvar for egne gerninger.

I den liberale gruppe havde vi gerne set, at kommissæransvaret blev gjort formel, men så langt når vi ikke denne gang. Ikke desto mindre har vi - under høringen af den nye kommissionsformand, José Barroso - udbedt os en klar tilkendegivelse fra Barroso om, at han, såfremt det måtte blive nødvendigt, vil stille de enkelte kommissærer til ansvar for deres handlinger og embedsførelse.

Faktisk stillede vi det som en betingelse for at stemme for valget af Barroso.

Som reglerne er i dag, kan Europa-Parlamentet nok udtale misbilligelse til en kommissær og hans embedsførelse, men parlamentet kan ikke fyre en enkelt kommissær - kun hele Kommissionen. Det betyder igen, at sagen skal være uhyre alvorlig.

Gennem årene har vi oplevet flere skandalesager i EU. Lad mig blot nævne Eurostat-sagen, hvor den ansvarlige kommissær modtog en næse af Parlamentet, men Parlamentets misbilligelse af kommissæren fik ingen konsekvens for hans fortsatte arbejde.

Nu har Barroso så lovet, at piben vil få en anden lyd, hvis ikke kommissærerne opfører sig anstændigt og udfører deres arbejde på ret og rimelig vis. Det tegner godt for de næste fem års arbejde i Europa-Parlamentet.

Skal EU's omdømme i befolkningernes øjne forbedres, er der ikke være plads til slinger i valsen.

De fælles regler skal overholdes, pengekassen skal stemme, og vi skal enhver form for kammerateri til livs.

Kommissærer stilles til ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce