Kom ud af busken og burkaen. Tak til de kvinder, der er med til at bryde bagtaletabu


Kom ud af busken og burkaen. Tak til de kvinder, der er med til at bryde bagtaletabu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bjarne Hilmersson, Mosegårdsvej 43, Odense C
Michael Bager
Debat. 

Dialog: Vi danskere har ofte svært ved at forstå islam og den muslimske kultur. Ikke underligt, da disse to ting er viklet ind i hinanden som et edderkoppespind, muslimerne ikke selv kan finde ud af. Islam er en lovreligion. Sharia tillader også taggiya, der betyder at tale med to tunger. For rettroende er Sharia en lov, de skal efterleve 100 pct., og derfor ikke til diskussion.

Men muslimernes kultur byder dem at bagtale og sladre om hinanden. Dette gør de ikke kun om dem, de ikke kender, men også om venner og familie. Brødre og søstre. Dette giver dem det sociale kontrolorgan, vi kender, der primært går ud over kvinderne. Hvor det er patriarken, brødre og onkler, der står for afstraffelsen. Der udover frygt og tæsk kan ende i æresdrab.

Det har vi kunne læse om af danske mandlige forfattere med muslimsk baggrund. Massoud Fouroozandeh, Ahmed Akkari, Mehmet Umit Necef, Yahya Hassan og senest Ahmad Mahmoud med bogen "Sort land". Desværre er det mest omtalen af bøgerne, vi forstår. Modsat politikerne, der intet har forstået.

Nu er turen så kommet til kvinderne selv, der kender prisen for bagtale- og - sladrekulturen. De har gennem århundreder skullet leve i hjemmene. Helst i en burka, hvis de skulle udenfor hjemmet. Og kun ifølge med et mandligt familiemedlem.

Burkaen er skiftet ud med nigab eller tørklæde. Alt efter, hvor fritstillet den muslimske kvinde føler sig eller ønsker at vise, hvor meget hun er underlagt sin gamle, patriarkalske kultur. I sig selv ikke det største problem. Det er, at de ikke respekterer deres muslimske medsøstre, der vil ud af familiemønsteret. De, der vil uddannes, integreres og have friheden til at bestemme over egen krop. Bryde med tabuerne, der forbyder kærester og sex før ægteskabet.

En fortaler for denne gruppe er debattøren Safia Aoude, der også fungerer som en slags rådgiver på Kristeligt Dagblad. Modspillet til de muslimske patriarker og omtalte "kvinder bag sløret" er kvindelige debattører som Geeti Amiri, Fatma Oktem, Yidiz Akdogan, Khaterah Parwani, Jaleh Tavakoli, Saliha Marie Fetteh, Roya More, Halime Oguz og nu Sara Omar med sin bog "Dødevaskeren". Og ikke mindst Danmarks modigste kvinde, Maria Ellegaard Hansen, der er muslim, men gift med en kristen. Tak til ovenstående kvinder, der tager kampen op for ytringsfriheden og ligestillingen for os alle. Ikke blot mellem kønnene, men også blandt kønnene indbyrdes.

Lad os vise dem respekten ved at støtte op om nedbrydningen af tabuerne og grænserne ikke mindst i parallelsamfundet. Indtil muslimerne selv forstår solidariteten og demokratiets spilleregler.

Kom ud af busken og burkaen. Tak til de kvinder, der er med til at bryde bagtaletabu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce