Klumme: Råddenskab på russisk - hvordan man forklarer VM i fodbold for en teenager


Klumme: Råddenskab på russisk - hvordan man forklarer VM i fodbold for en teenager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


indholdsredaktør Morten Guldberg
Michael Nørgaard
Debat. 

Til sommer er vi mange fædre - og sikkert også mødre - som skal følge VM i fodbold med yngste generation. Det bliver med stor sandsynlighed en sportslig oplevelse af de helt store, men jeg er så småt begyndt at spekulere på, hvordan jeg skal forklare sammenhængene omkring et arrangement som dette for en sportsinteresseret teenager. Det kunne nemt blive noget i retning af sådan her:

VM i fodbold havnede i Rusland, fordi FIFA (verdensfodboldforbundet) valgte landet. Næppe på grund af Ruslands egnethed som arrangør af en stor sportsbegivenhed, men fordi afstemningen med stor sandsynlighed var ligeså korrupt og tilrettelagt som den, der gav Qatar slutrunden i 2022 - og vi ved jo alle sammen, hvor naturstridig, slet og ret meningsløs, den beslutning var. Men Qatar har nok skygget for, at russerne kom ligeså mystisk til deres værtskab. FIFA's daværende præsident Sepp Blatter (han er nu fjernet på grund af korruption) var jo bonkammerat med Ruslands præsident Vladimir Putin (han er ikke fjernet på grund af korruption), men sådan er der jo så meget.

Du har sikkert lagt mærke til, at FIFA og det europæiske fodboldforbund gør meget ud af at opfordre til tolerance og respekt og aktiv modstand mod racisme. Alligevel har man valgt en VM-vært, som netop er karakteriseret af manglende tolerance, racisme og fraværet af enhver respekt for eksempelvis homoseksuelle, som på forhånd opfordres til at holde meget lav profil, hvis de vover sig til Rusland næste sommer. Her skal man under alle omstændigheder tænke sig grundigt om som besøgende med forkert hudfarve eller britisk accent, for de russiske fodboldfans elsker at slås. Det viste de ved EM-slutrunden forrige år i Frankrig, hvor de tævede løs på alt og alle, og kun høstede ros fra ledelsen i det russiske fodboldforbund.

- Ni ud af ti fodboldfans kommer på stadion for at slås, og vi skal kun være stolte af vores drenge, som forsvarer nationens ære, udtalte Igor Lebedev, medlem af både ledelsen i det russiske fodboldforbund og det russiske parlament.

Nåh, men FIFA har ryddet op i rækkerne, siden russerne bestak sig til værtsskabet - og dog. Manden, der står i spidsen for VM-arrangementet næste år, hedder Vitaly Mutko. Han er tidligere sportsminister i Rusland og en af Putins legekammerater fra gamle dage i Skt. Petersborg. Og han er netop blevet udelukket på livstid af den Internationale Olympiske Komite (IOC), fordi han var med til at organisere systematisk doping i Rusland gennem adskillige år. Men han er altså stadig chef for VM-slutrunden, og som han selv siger, er doping jo ikke noget, der har med fodbold at gøre - derfor sidder han til højbords med FIFA's nye præsident Gianni Infantino, som godt kan skille skidt fra kanel, og VM i fodbold har jo formelt ingen forbindelse til de Olympiske Lege, og hvorfor skal vi hele tiden snakke om doping?

Det behøver vi heller ikke, og du skal ikke være bange for, at Danmark boykotter VM næste år, for også herhjemme kan vi godt adskille snyd, korruption, vold og hykleri fra sport og penge. Det gør både kronprins Frederik som medlem af IOC - og såmænd også en af vores bedste fodboldspillere gennem tiderne, Peter Schmeichel, der har fået arbejde på en russisk tv-station, som ifølge Putin er sat i verden for at "bryde det angelsaksiske monopol på informationsstrømme" og samtidig præsentere den russiske regerings syn på verden.

Giver det mening min dreng? Nej? Men skal vi så ikke bare sige, at det er pilråddent altsammen?

Klumme: Råddenskab på russisk - hvordan man forklarer VM i fodbold for en teenager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce