Klima: Det ka' gå helt, helt galt


Klima: Det ka' gå helt, helt galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karl Nielsen, Dosseringen 4, Kerteminde - biologilærer
Karl Nielsen
Debat. 

Vi mennesker - Homo Sapiens, (lat. "det tænkende menneske") - ved sådan set godt, at det pt. halter slemt med klimaet på planeten Jorden. Den har blandt kosmologer det latinske navn "Tellus" efter en gudinde, der højst sandsynlig har været ualmindelig smuk og indtagende.

Når man i det store nuværende stjernebillede betragter vores sol og dens planeter, så er Merkur og Venus tættest ved Solen. Først på tredjepladsen kommer Jorden og nr. 4 Mars. De sidste fem planeter er i denne forbindelse uinteressante. Mht. tredjepladsen kan man vist godt tillade sig at sige: Heldigvis.

Solens temperatur er i centrum 16.000.000 graders celsius, og Jorden befinder sig 150 millioner km fra den. Igen: Heldigvis.

Merkur og Venus har overfladetemperaturer på 450 celsius og giftige atmosfærer, og Mars har længere ude i rummet mellem minus 30 grader celsius og minus 100 grader - altså evig frost.

Der er en grund til, at Jorden er den planet, hvor livet for 3,8 milliarder år siden startede og siden blomstrede helt ustyrligt med både mikro-, plante- og dyreliv og mennesket som sidst udviklede. Det er udelukkende den passende afstand til Solen - en fantastisk beskyttende atmosfære - væk fra ustyrlig varme samt nærmest et tagselvbord af kemi (de atomer (grundstoffer), som liv er bygget af.

Og hvordan kan al den positivitet passe til, at det kan gå helt, helt galt? Desværre meget, meget enkelt:

1. At vi selv hårdnakket er ved at ødelægge vores beskyttende atmosfære. (Den såkaldte drivhuseffekt" = stigende opvarmning af kloden.)

2. At vores ekstremt forskelligartede grundstoffer bl.a. bruges til eksperimenter, som om vi var sindssyge.

3. Alt for mange mennesker Jorden over er uvidende om fænomenerne (Der er måske over en milliard, der intet forstår af problematikken).

4. At begrebet penge stort set ødelægger alle fornuftige tiltag om en bedre verden.

Det er kun 1000 år siden, vi var vikinger. Vi har ikke mange år til at ændre kurs.

Klima: Det ka' gå helt, helt galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce