Karakterbogen for 2017: Dumpet


Karakterbogen for 2017: Dumpet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Journalist, kommunikationsrådgiver, Bjørnø Jess Myrthu
Niels Ahlmann Olesen/Scanpix Denmark
Debat. 

Desværre er karakterbogen for verdens ledere her ved årsafslutningen præget af dårlige karakterer i alle fag. Manglende flid, manglende forberedelse og, allerværst, manglende vilje, har ført til, at verdens ledere er dumpet.

Jeg var lige ved at finde et lille flag frem - af den type mange lærere bruger som anerkendelse af en godt præsteret indsats. Store overskrifter om, at "nu var en af verdens mest hæslige terror-regimer, IS, endeligt nedkæmpet". Men opgaven viste sig desværre at være misforstået. Den lød på at skabe FRED. Det resultat blev ikke nået. IS blev fordrevet. Det samme gjorde over 10 millioner uskyldige. Og "freden" efter IS blev afløst af fornyet og forstærket terrorisme mod minoriteter i Syrien - denne gang (tilsyneladende) alene med Bashar al-Assad som bannerfører. Putin trak sine mænd og fly tilbage til den lune base-hule i det nordlige Syrien og USA forstærkede sin krig sammen med kurdisk-arabiske militser på grænsen mellem Syrien og Irak. En krig, som også danske soldater risikerer at blive en aktiv del af...

Det er to urolige elementer, én i hver sin klasse, der har umuliggjort et ordentligt og målrettet arbejde i hele 2017. "Gadedrenge og uopdragne lømler", ville man have kaldt dem før spanskrørets afskaffelse. Donald hedder den ene, Vladimir den anden. Og i skolegården render en uopdragen og decideret utilregnelig lille knægt rundt og fyrer raketter af - selv om det er forbudt.

Eleverne i de store klasser - USA og Rusland - kunne altså ikke kvalificere sig til oprykning. Derfor satsede jeg på, at fællesklassen - EU - ville markere sig som årgangens dukse. Men ak. De 28 elever formåede ikke at blive enige om ret meget. Alle de store udfordringer opgav de nærmest uden forsøg på at løse dem. Også i fællesklassen optrådte et par uvorne unger fra Polen og Ungarn. End ikke de stærkeste i klassen. Macron og Merkel, formåede at kalde dem til orden. Måske fordi sidstnævnte er blevet så grusomt svigtet af sine nærmeste venner. En af de mest højrøstede i klassen ville ikke være med mere, men ville heller ikke opgive at deltage i alle de fællesskabs-aktiviteter, der trods alt er - og som trods alt skaber gode og positive resultater. Det slås de stadig om.

Vi var mange, der havde satset på, at Macron og Merkel kunne have overtaget den lederrolle, som den uvorne Donald stadig gjorde krav på i 2017. Det lykkedes (heller) ikke. Til gengæld er han - Donald - helt selv i gang med at gøre sig så latterlig, at lederrollen automatisk eroderer. Han leger stadig med ilden og udråber til stadighed sig selv til herskeren over dem alle. Men flere og flere bliver stadigt mere og mere ligeglade med hans eskapader. Han er efterhånden mere kendt som den ulækre gramser end som leder af skolens største klasse.

Men hvad sker der så i det kommende år når nu ingen fra vores skole magter at markere sig som leder ? Ja, én, der hedder Xi og som kommer fra en meget, meget stor klasse på en helt anden skole, nævnes oftere og oftere som den nye. Han synes ikke at være voldelig - selv om hans forgængere har tævet Tibetanerne. Der er ikke noget, der tyder på, at han vil slås sig til magten. Men han er en kløgtig taktiker, som allerede har sat sig på stort set alle de kommercielle aktiviteter, der optager alle på alle skoler. Selv Donald er så meget i lommen på ham, at han føler sig tvunget til at tale pænt i hans nærvær.

UNDSKYLD. Jeg ved godt, at man ikke skal spøge med spørgsmål om liv og død. Når jeg forsøger alligevel, er den dybereliggende baggrund et håb om, at vi - menneskeheden, trods al galskab, bevarer troen på, at den kollektive fornuft knægter den truende selvdestruktion.

Karakterbogen for 2017: Dumpet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce