Kampen om den danske ulv: DN - en ulv i fåreklæder


Kampen om den danske ulv: DN - en ulv i fåreklæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark', Møllebyvej 18, Stadil, 6980 Tim
Billede
Debat. 

Ulv: Udtrykket 'en ulv i fåreklæder' dækker over, at man bag et tilsyneladende neutralt ydre gemmer på voldsomme kræfter, som kan være svære at kontrollere.

Det gælder for eksempel, når Danmarks Naturfredningsforening (DN) i både artikler og DR's Aftenshowet påstår, at man i Tyskland har succes med ulvesikre hegn til at beskytte husdyr mod landets stadigt flere ulve. Bo Håkansson, biolog i DN og medlem af Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, henviser til, at "man i delstaten Sachsen i årevis har haft en markant voksende ulvebestand - samtidig med at angreb på husdyr er faldet ligeså markant: Langt færre angreb trods langt flere ulve".

Et faktatjek i Sachsens ulve-statistik viser dog, at antallet af ulve-angreb i Sachsen blot er stagneret på et højt niveau, mens det samlede antal dræbte husdyr er eksploderet i takt med, at der bliver flere og flere ulve. Fra to-tre husdyr ved hvert angreb til cirka fem dyr i gennemsnit per angreb. I årene 2000-2016, hvor ulvene for alvor har bredt sig i Sachsen, er antallet af får i den tyske delstat samtidigt faldet fra cirka 140.000 til 70.000.

Det havde klædt DN at tjekke realiteterne, inden man går ud med den slags udokumenterede påstande. Også Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet, der har ansvaret for overvågning af ulv i Danmark, kan med fordel søge flere informationer i Tyskland. Allerede den 15. december fortæller myndigheder og medier i Schleswig-Holstein, at en ulv har angrebet tyve får syd for grænsen - og at ulven nu er i Nordjylland. Alligevel går der næsten en måned, før offentligheden i Danmark bliver orienteret om den nordjyske ulv med smag for husdyr.

I den mellemliggende periode angriber og dræber den både får og kødkvæg i det nordjyske, før man fra Aarhus-institutionerne oplyser, at der rent faktisk er en ulv på spil. Dét er også at pakke en ulv ind i fåreskind.

Kampen om den danske ulv: DN - en ulv i fåreklæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce