Ikke det bedst mulige


Ikke det bedst mulige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sygehuspolitik

25 mia. kr. skal give et bedre sygehusvæsen. Sådan lød det gang på gang fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), da han besøgte Svendborg i sidste uge.

Jeg tror, han har ret. Vi får et bedre sygehusvæsen. Men vi får ikke det bedst mulige sygehusvæsen. Og det bør vel være ambitionen, når man bruger 25 mia. kr.

I Region Syddanmark får vi i hvert fald ikke det bedste sygehusvæsen. Og det har sundhedsministeren ansvaret for. Jakob Axel Nielsen har nemlig skudt den plan ned, som et næsten enigt regionsråd havde vedtaget. En plan, der ville give to akutsygehuse på Fyn. Et i Svendborg og et på OUH.

Befolkningsunderlaget er for lille, fastslår sundhedsministeren. Mens et langt mindre befolkningsgrundlag i Nordjylland, hvor han er valgt, åbenbart er stort nok til at opretholde flere akutberedskaber. Hvordan hænger det sammen?

Når vi på Sydfyn stiller spørgsmålstegn ved ministerens plan, mødes vi med opgivende skuldertræk. Vi varetager nemlig snævre egeninteresser og fører sognerådspolitik. Ja, måske. Men vi kan desværre ikke forlade os på, at ministeren også varetager vores interesser. Og det handler faktisk ikke kun om Sydfyn.

Min bekymring retter sig i høj grad imod OUH. Regionsrådet vil nemlig bygge et nyt universitetshospital til en pris af omkring otte mia. kr. I den sammenhæng er det forudsat, at sygehuset i Svendborg opretholder det akutte beredskab. Derved aflastes OUH for ca. 20.000 årlige indlæggelser. Den plan skyder ministeren også i sænk.

Ministerens beregninger viser nemlig, at der kun er behov for en "tilpasset investeringsramme" på 6,3 mia. kr. Og samtidig forudsættes OUH at overtage al akut aktivitet fra Svendborg. Kort sagt en reduktion af investeringsrammen på 20%, mens kapaciteten forøges voldsomt. Det hænger ikke sammen. Resultatet bliver i stedet et langt mere centralistisk sygehusvæsen.

Centralismen har regeringen som bekendt ikke de bedste erfaringer med. Det er ikke lang tid siden, at en anden konservativ minister - dengang justitsminister - gennemtrumfede en meget centralistisk reform, fordi hun troede, vi ville få et langt bedre politi. Set i bakspejlet skulle vi andre måske have investeret endnu flere kræfter i at føre sognerådspolitik dengang.

Det har vi lært af. Derfor gør vi det i sagen om sygehuset. Til gavn for borgerne i region Syddanmark, som sundhedsministeren kun har et skuldertræk til overs for.

Ikke det bedst mulige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce