Ikke EU der har skylden


Ikke EU der har skylden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-STØTTE: Selv landmændene blev forargede, da TV-avisen 13/6 kunne fortælle, at de frem til 2013 vil kunne hæve millioner af støttekroner til køer, de ikke længer har. Den såkaldte "reform" af landbrugsstøtten, der træder i kraft til næste år, vil betyde, at i de kommende otte år får landmændene støtte efter antallet af de ammekøer, de havde for fire år siden - uden at have en eneste ko i dag.

Ja, det er sandt, hvor utroligt det end kan lyde. Derimod er det forkert at give EU skylden. Ansvaret for dette forargelige sløseri med skatteborgernes penge hviler ene og alene på fødevareminister Mariann Fischer Boel. Hun har egenmægtigt besluttet - sammen med toppen i Dansk Landbrug - hvordan EU-kagen på 7,4 mia. kroner årligt skal skæres herhjemme.

Hverken Folketinget eller interesseorganisationerne - bortset fra landbruget - har haft mulighed for at præge beslutningen. Takket være støtte fra Dansk Folkeparti lykkedes det Mariann Fischer Boel allerede for et år siden at udelukke alle andre end landbruget fra indflydelse på, hvilken model for reformen der skulle vælges i Danmark.

Derfor har hun også kunnet sige nej til at overføre 10 pct. af landbrugsstøtten - eller 740 mio. kroner årligt - til samfundsgavnlige formål som for eksempel beskyttelse af natur og miljø. EU-reformen åbner denne mulighed, men ministeren begrunder sit nej med at skyde skylden på EU's "bureaukratiske regler". Heller ikke i denne sag har Folketinget haft indflydelse på ministerens beslutning. På samme måde er det også hende, der personligt har besluttet, at hesteejere i fremtiden skal have støtte fra EU, at sukkerroeavlere i en periode får dobbelt støtte, og så videre.

Meget tyder på, at Mariann Fischer Boel ikke opfatter sig selv som samfundets minister overfor landbrugserhvervet, men som landmændenes forlængede arm i samfundets husholdningspung. Så sent som for tre uger siden blev dette diskret demonstreret, da ministeren ifølge LandbrugsAvisen lovede at skaffe 200 mio. kroner ekstra til administration af den nye landbrugsreform fra nytår 2005. Betalt af skatteborgerne.

Ikke EU der har skylden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce