Hvordan tolkes sund fornuft?

Uffe Clausen

Hvordan tolkes sund fornuft?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

politisk parti

I en debatartikel 21/7 opfordrer Inger Birkemose til at skabe et politisk parti for sund fornuft.

Opfordringen og argumentationen i artiklen er jeg og sikkert mange andre helt enige i, men hvordan tolkes begrebet sund fornuft? Og kan man bygge et politisk parti alene på den grundvold?

Jeg tror desværre ikke, det er muligt, da fortolkningen af det, vi kalder sund fornuft, ikke længere eksisterer i en tidsalder, hvor de unge ud fra egoistiske motiver sætter sig selv i første række, støttet af forældre, som har glemt den sunde fornuft, og hvor begreber som ansvar og forpligtelser stillet over for den forkælede krævementalitet, kan ødelægge et ellers godt samfund.

Vi er godt og grundigt i gang med at ødelægge et velfungerende samfund, hvor krævemetaliteten er sat i højsædet. Og når vore forfædre ud fra devisen om sund fornuft kæmpede for et bedre samfund, har de sejret ad helvede til, som tidligere LO-formand Thomas Nielsen engang udtrykte sig.

Den medieskabte selvforherligelse, ikke mindst blandt journalister og såkaldte eksperter, præger vort samfund mere end de folkevalgte politikere.

Og politikerne ligger under for den ikke grundlovssikrede fjerde magt, pressen, som har taget over og i høj grad sætter den politiske dagsorden, vel at mærke uden ansvar over for vælgerne, da pressens frihed rækker langt ud over grundloven. Er det demokrati, kan spørge?

Eller er det mediernes uhæmmede mulighed for at manipulere deres budskaber frem og præge samfundsdebatten i sensationernes overskriftmodel?

Vi kan hurtigt blive enige om, at meget går godt i vores samfund, men der er så sandelig også meget, der går ad helvede til. Der er kort sagt ingen orden i samfundet, ingen sund fornuft og intet personligt ansvar, eller i hvert fald nogen personlig ansvarsfølelse. Alle hytter sig selv og giver samfundet, som er os alle, skylden.

Vi vælger folketingspolitikere fra de forskellige politiske partier, som vil skabe sig selv en levevej, ikke politikere, som brænder for deres politik - og slet ikke sund fornuft.

I dagens Danmark er de fleste politikere akademikere, som har fundet sig en levevej i politik.

Hvor er arbejdsmand Jensen? Næh, det er akademikere, som har lugtet lunten og finder det for dem rigtige karriereparti.

De gør sig gældende som "kloge" på partimøder, og bliver opstillet til Folketinget, fordi de er så "dygtige", men uden jordforbindelse til det omkringliggende samfund.

Hvordan tolkes sund fornuft?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce