Hvor fløj den fynske lægehelikopter hen?


Hvor fløj den fynske lægehelikopter hen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Jørn Heide-Jørgensenspeciallæge, almen medicin, Rantzausmindevej 109, Svendborg

TRYGHED: Blev Fyns lægehelikopter grounded i et udvalg? Foranlediget af en artikel om lægehelikoptere i Jyllands-Posten 3/12 samt tidligere diskussion om emnet i lokale aviser må det være rimeligt at fremdrage nogle synspunkter.

Formanden for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg Bent Hansen (S) er imod ideen. Han hævder, den vil fastholde læger i universitetsbyer og øge lægemanglen i perifere områder. Desuden hævdes det, at det ikke har kunnet dokumenteres, at lægehelikoptere sparer liv. Hvorfor mon alle vore nabolande (Sverige, Norge, Tyskland, England) har lægehelikoptere?

Lægehelikoptere kan meget hurtigt bringe patienter/tilskadekomne fra et sted til et andet med læge og udstyr om bord. Med base på OUH vil flyvetiden til fynske yderområder (Nordlangeland, Ærø.) næppe overstige 20 minutter. Helikopterne behøver kun ganske lidt plads for at lette og lande. Med moderne navigationsudstyr for eksempel GPS kan en helikopter flyve og finde frem i al slags vejr.

Bevillinger og politiske beslutninger træffes ofte på grund af presse og tv's spotlys på enkeltbegivenheder.

I efteråret skete der på Skarø i det sydfynske område en gaseksplosionsulykke, hvor en person blev meget alvorligt forbrændt. Den svært tilskadekomne blev transporteret til Rantzausminde af en mindre motorbåd, der tilfældigvis lå i Skarø Havn. Sejltid 30 minutter. Vil det danske samfund være det bekendt?

Beboerne på Langeland Ærø, Drejø, Skarø, Avernakø og Lyø skal sikres hurtig og kompetent behandling ved akut, alvorlig sygdom eller tilskadekomst. Hvis vore amtspolitikere overhovedet mener det alvorligt, når de hævder at ville hjælpe med at bevare erhverv og indbyggerantal på vore øer, er en lægehelikopter et "must". Vi har nu en sygeplejerske og to speciallæger i Fyns Amtsråd, der må kunne oplyse de øvrige amtspolitikere om eventuelle tvivlsspørgsmål.

To tidligere chefer for eskadrille 722 bosat i det sydfynske har hævdet, at eskadrillen gerne påtager sig opgaven. Men de glemmer at tilføje: hvis den har tid. Eskadrillen er en militær enhed beregnet til redningsopgaver til søs. Helikopteren kan meget vel være optaget af andre opgaver, når Fyn har brug for den.

Fyn skal have sin lægehelikopter så hurtigt som muligt. Det skylder vi også vore medborgere på øerne. Det er ikke en gang særlig dyrt i forhold til den tryghed, det må give.

En tak til sygeplejerske Pernille Weiss, der rejste spørgsmålet og holdt fast. Som tv- doktoren siger: Månedens buket til hende.

Hvor fløj den fynske lægehelikopter hen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce