Hvis Danmark var et skattekort, ville det være fyldt med krydser


Hvis Danmark var et skattekort, ville det være fyldt med krydser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Politisk leder for Alternativet Uffe Elbæk
FT_Uffe_Elbaek
Debat. 

Nogle gange tror jeg, vi danskere glemmer, hvor godt vi har det. Ting, som vi tager for givet, er en mangelvare for andre. Tænk bare på, hvordan vi som det mest naturlige tænder for vandhanen - og rent vand bare fosser ud. I nogle lande har man slet ikke adgang til rent drikkevand. I andre, rigere lande lugter og smager vandet af klor, når det kommer ud af vandhanen, fordi det er en blanding af overfladevand og filtreret spildevand, der er tilsat flour og klor.

Sådan er det ikke i Danmark. Her drikker vi grundvand, der er filtreret af Moder Jord og pumpet direkte op fra undergrunden og iltet. Det er et fantastisk privilegium, som vi skal værne om. Desværre er det rene danske drikkevand truet. Igen og igen kommer det frem i medierne, at der nu er fundet den ene eller den anden form for sprøjtegift i endnu en stribe drikkevandsboringer. I 2015 blev der fundet sprøjtegift i mere end hver fjerde vandværksboring og hundredvis af boringer er blevet lukket på grund af sprøjtegift i de senere år. Det kan vi i Alternativet ikke leve med. Der skal ikke være gift i vores drikkevand. Længere er den ikke.

Det er en af grundene til, at vi foreslår en gennemgribende omlægning af vores landbrug, så det senest i 2040 bliver 100 procent økologisk. For landbrugets brug af sprøjtegift er altså en af de største trusler mod drikkevandet (og vores naturs mangfoldighed i øvrigt - tænk bare de bier og sommerfugle, der lider under sprøjtegiften) og vi skal da ikke acceptere, at snævre private interesser ødelægger det for fællesskabet. Faktisk mener vi, at det bør være sprøjtegifts-landbrugene selv, der betaler ved kasse et, når drikkevandsboringer bliver lukket på grund af gift i vandet. Det er kun ret og rimeligt.

Samtidig har vi foreslået, at det skal være forbudt at bruge sprøjtegift på alle de offentlige arealer, hvor sikkerhedsmæssige hensyn tillader det, ligesom vi ønsker at hæve afgiften på sprøjtegifte, så de bliver langt dyrere at bruge. Det er af samme grund, vi har været så store modstandere af fracking efter skifergas i undergrunden, som udgør en stor trussel mod vores grundvandsressourcer.

Danmark er et rigt land, men hvis vi gambler med vores mest dyrebare ressourcer - herunder vores rene drikkevand, som ligger som en skat under jordoverflader - for at score kortsigtede gevinster i landbruget eller i industrien for udvinding af fossile brændsler, så er det både for dumt og for kortsigtet. Flere steder lægger landmænd sag an mod kommuner eller truer med at gøre det, fordi kommunerne forbyder brug af sprøjtegift i områder, der er særligt vigtige på grund af deres drikkevandsreservoirer. Det er for mig at se helt skævt. Selvfølgelig har vi privat ejendomsret i Danmark, men vi har også en forpligtelse til at tage hensyn til det fælles bedste.

Det ansvar må hverken landmænd eller kommuner svigte. Men også som forbrugere har vi også en stor rolle at spille. Hvis vi køber økologisk og efterlyser økologiske varer, når der ikke er nogen, er vi med til at flytte markedet, så det endnu bedre kan betale sig at dyrke økologisk og sprøjtefrit. Sådan tager vi ansvar over for vores børn og børnebørn og de generationer, der kommer efter os. Og beskytter de fælles skatte, vi har.

Hvis Danmark var et skattekort, ville det være fyldt med krydser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce