Hviderusland glemmes


Hviderusland glemmes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ingen hemmelighed, at der ved topmødet i Moskva i kan forventes spændinger mellem EU og Rusland. Men hvad de færreste ved er, at et potentielt sprængfarligt emne slet ikke er på dagsordenen, nemlig situationen i Hviderusland. Topmødets parter har tilsyneladende glemt, at der på grænsen mellem EU og Rusland, ikke længere fra København end Paris, ligger en diktaturstat.

I den danske Europabevægelse kårede vi i år den fængslede hviderussiske dissident Mikhael Marinich som Årets Europæer. Derved ville vi først og fremmest ære hans kamp og personlige ofre for de europæiske værdier i Europas mørkeste hjørne. Samtidig var det afgørende for Europabevægelsen at gøre opmærksom på, at der ved Europas grænse ligger en diktaturstat, som det er bydende nødvendigt at EU fører en mere offensiv politik overfor.

Der er ingen tvivl om, at et mere aktivt EU vil nytte i Hviderusland. Som prismodtagerens søn Igor Marinich var inde på i den takketale, han måtte holde i sin fars fravær, så er EU's flag nok til at gøre despoten Lukaschenko bange. Igor Marinich fortalte, hvordan hviderussisk politi og KGB med det samme konfiskerer EU's flag, hvis de ser dette foldet ud ved de daglige demonstrationer i Minsks gader.

I Europabevægelsen mener vi, at EU bør give Hviderusland og landets befolkning et tilbud med perspektiver: Medlemskab af EU, så snart landet lever op til Københavnerkriterierne, d.v.s. demokrati, menneskerettigheder, markedsøkonomi mv. Massiv støtte til de demokratiske kræfter og til opbygning af et civilsamfund. EU burde langt mere aktivt opmuntre og støtte dannelsen af en eksilregering, der er repræsentativ og omfatter alle demokratiske kræfter. Også for Hviderusland er det vigtigt, at EU-landene siger ja til forfatningstraktaten. Et nej - f.eks. i Danmark - vil skabe usikkerhed om hele det europæiske projekt og vil resultere i et mere indadvendt EU. Det vil afgørende svække vores mulighed for at bistå Hviderusland.

Hvis hviderusserne skal vinde deres frihed som georgierne og ukrainerne senest har gjort det, så kræver det et EU, der forpligter sig til at fremme åbenhed og demokrati i verden. Forfatningstraktaten gør det helt klart, at EU bygger på respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling retsstaten og respekt for menneskerettighederne. Den er dermed et afgørende og forpligtende signal til frihedskæmpere som Mikhael Marinich og hans søn Igor om, at EU vil hjælpe dem i deres kamp.

Erik Boel, landsformand i Europabevægelsen, Bremerholm 6, København K.

Hviderusland glemmes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce