Hvad var det, der brast ved opstillingen


Hvad var det, der brast ved opstillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Ebbe RasmussenHasmarkmosen 18, Otterup

VENSTRES AMTSRÅDSLISTE: Vi er tilbage i år 1000. Den norske vikingekonge Olav Tryggvasson har udfordret den danske konge Svend Tveskæg, og det kommer til et afgørende søslag, hvor Kong Olav's flåde bliver nedkæmpet. Hændelsesforløbet er beskrevet i Saxo's Danmarkskrønike. Ombord på datidens bedste krigsskib "Ormen hin lange" kæmper Kong Olav side om side med datidens bedste bueskytte Einer Tambeskælver, som kunne spænde en større bue end alle andre. Da springer Einers bue med et mægtigt smæld, og Kong Olav vender sig og spørger: "Hvad var det, der brast?" -og Einer svarer: "Norges rige af din hånd".

Frem til nutidens år 2001, den 14. maj i Nr. Broby.

Venstres indplaceringsmøde forud for amtsrådsvalget 2001. Afstemningsresultatet er lige bekendtgjort, og hos mange af de delegerede er der en knuget stemning, for "Hvad var det, der brast?" -og mange frygtede nok svaret;

"Amtsborgmesterstolen af Venstres hånd".

Senere har uafhængige valgforskere bekræftet, at det vil være det mest sandsynlige resultat af aftenens afstemning.

Baggrunden for afstemningen var Carsten Abild's samarbejdslinie i amtsrådet gennem de forløbne to perioder med spinkelt borgerligt flertal og den radikale Karen Nøhr som amtsborgmester. Ved sidste amtsrådsvalg burde posten nok være overdraget til Venstre som det største parti, men man bedømte, at samarbejdet i det borgerlige flertal ikke var solidt nok til at holde til et krav om amts-borgmesterstolen til Venstre.

I den sidste periode har samarbejdet fungeret så fint, så de andre borgerlige partier på forhånd ville pege på Carsten Abild som amtsborgmester. Men der var knaster undervejs, hvor der måtte fires og lirkes for at få tingene til at falde i hak. Og for en del af Venstres medlemmer var de opnåede resultater ikke Venstre-markante nok. Stemningen syntes at være: Kan vi ikke få lov at bestemme det hele, vil vi slet ikke være med til at bestemme.

For da et flertal af de delegerede den 14. maj vragede Carsten Abild som amts-borgmesterkandidat var det jo reelt hele det borgerlige samarbejde (og de deraf opnåede resultater) de vragede.

Og sådan er det vel også blevet opfattet af de andre partier, hvor reaktionen diplomatisk lyder: "Vi ville stadig gerne fortsat have støttet Carsten Abild som amts-borgmester, men vi peger ikke på en Venstrekandidat uden amtsrådserfaring".

Nu stiller hvert parti med sin amtsborgmesterkandidat, og det er helt åbent, hvordan udfaldet bliver. Men Venstre skal vist nok have et "meget" godt valg, for at sætte dagsordenen på valgnatten. Man kan nu en gang ikke kassere sin egen spidskandidat for et godt samarbejde med de øvrige partier, og så forvente, at de bagefter betingelsesløst vil pege på Venstres nye kandidat. Foreløbig peger valgforskere på Jan Boye som mest sandsynlige amtsborgmester, og i så fald fortsætter Venstre vel blot rollen som "det største borgerlige parti uden dog at have amtsborgmesterstolen.

Og hvordan får Venstre så det bedst mulige ud af den situation. De delegerede afgjorde på demokratisk vis den 14. maj, at Poul Weber vil være den bedste amtsborgmester til at sætte dagsordenen.

Men ingen beskæftigede sig med spørgsmålet om, hvem der bedst kan opnå indflydelse til Venstre i et amtsråd, hvor Venstre ikke besætter amtsborgmesterposten.

Uanset om Carsten Abild blev forvist fra førstepladsen til nr. 2 på Venstres liste, står det fast, at han har stor erfaring i netop denne forhandlingssituation, og at han nyder stor tillid fra de andre partier. Det kan godt vise sig, at Carsten Abild i en forhandlingssituation kan være et godt kort for Venstre at have på hånden -ja måske også et nødvendigt kort, da han jo både har erfaringen og den gensidige tillid hos forhandlingsparterne.

Det bedste vi kan gøre for Venstre er derfor at stemme personligt på Carsten Abild, for med et godt valg i ryggen kan han bedre opretholde respekten hos de andre partier og dermed være en vægtig forhandlingspartner.

Ved at stemme på Carsten Abild signalerer vi også til de øvrige partier, at vi fortsat ønsker et samarbejde partierne imellem i det nye amtsråd.

Hvad var det, der brast ved opstillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce