Hvad gør vi i Odense?


Hvad gør vi i Odense?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Humaniora bløder", skriver Fyens Stiftstidende og sandt er det, humaniora, (sprogfagene, filosofi, religionsstudiet, litteratur, historie etc.) ved SDU har den største tilbagegang på landsplan. På dansk, som traditionelt er et af de store humanistiske fag, er der kun 30 nyoptagne, på tysk er der kun 9.

Straks kommer studiechef ved Københavns Universitet, Jakob Lange, med en "god ide". Man skal koncentrere de mindre studier (det kunne eksempelvis være tysk) til Aarhus og København. Det vil være til gavn for både de studerende og for ministeriets økonomi.

Jo, tak, det er da nemt at forstå. Men set fra et Odense-perspektiv er det rævens snak for gæssene. For i samme omfang, som man nedlægger studier i Odense og koncentrerer dem i København og Aarhus, bliver de tilbageblevne humanistiske kernefag i Odense mindre attraktive. Og så kan man til sidst nedlægge hele humaniora i Odense. Hvem vinder ved den manøvre?

I stedet burde man indlede en alvorlig selvransagelse i Odense.

Hvordan matcher den faglige profil i Odense de tilsvarende i Aarhus og København? Har vi det samme (eller måske endda noget bedre) at tilbyde, eller har vi en fagvifte her, som ikke er så dækkende som det, man kan hente sig ved et studium i de to andre byer? Med andre ord: Hvor bliver man bedst og bredest kvalificeret til efterfølgende jobmuligheder?

Har vi her i Odense satset nok og bedst på at have internationale frontfigurer inden for de humanistiske fag som professorer, og har vi givet dem ressourcer til at sætte spændende og tiltrækkende projekter i søen? Det er ikke nok at ansætte nogle personer og så bede dem om selv at skaffe midler udefra til universitetets drift. Hvis SDU vil være et rigtigt og attraktivt universitet, må det selv gå foran med fordeling af ressourcer, så nødvendige og lovende initiativer kan komme godt fra land. Og har vi de kapaciteter, der skal til for at skabe opmærksomhed omkring universitetet? Lad mig igen tage tysk som eksempel: Man har for nylig ansat et par lovende unge adjunkter/lektorer i faget. En glimrende satsning i et betrængt fag. Men er det godt nok? Professoratet i tysk sprog har stået ubesat i mange, mange år, og professoratet i tysk litteratur har nu i en årrække også været ubesat. Altså mangler man totalt de frontfigurer, der burde lede faget, gøre det konkurrencedygtigt internationalt og gennem profilering tiltrække studerende, disputatset etc.

Hvordan er Odense som studieby? Er det nok, at vi evig og altid går ud og fortæller, at vi er Danmarks studieby nr. 1?

Har vi et spændende studenterhus i bymidten? Jeg behøver vist næppe at svare selv. Et forslag i sin tid om at gøre Industripalæet til studenterhus gad ingen i byrådet høre på. Huset blev nedrevet, og hvad er det lige, der er kommet i stedet? Jeg spørger bare. Og det nuværende studenterhus? Den knaldhytte er da en ren parodi.

Og hvad gør Odense for at støtte et ungt musikliv, som kunne matche Aarhus? Svaret blafrer i vinden.

Og hvor meget gør Odense i det hele taget for at støtte det stedlige universitet, dets forskning, de studerende og de daglige aktiviteter? Eller læner man sig tilbage i rolig bevidsthed om, at én ting er kommunen og dens budgetter, noget helt andet er staten, som SDU heldigvis hører ind under?

Greb man f.eks. chancen og gjorde Hollufgaard til et konferencecenter for SDU? Eller var det ikke lige sådan, at man hellere ville sælge herligheden til et privat firma? Forventer man, at universitetet skal være et aktiv for byen, eller kunne man vove den tanke, at byen skulle satse på universitetet for at få en gevinst selv ud af partnerskabet? Svarene blæser endnu en gang i vinden. Det er jo ikke en selvfølge, at man på en ø som Fyn kan etablere et universitet, der kan hævde sig både nationalt og internationalt. Der skal arbejdes for sagen! Hvis man da vil opnå noget...

Konklusion: Vi bliver hverken bedre eller større ved at barbere os selv. Kun ved at satse og ved at have ambitioner på internationalt forskningsniveau. Vi kan sagtens igen blive mindst lige så attraktiv som København og Aarhus. Men det kræver, at vi investerer uden garanti for øjeblikkelig eller kortsigtet økonomisk gevinst. Vi skal ikke spekulere i kassetænkning med ministeriet som betaler. Vi skal have mod til at tænke os selv som et rigtigt universitet - og vi skal have Odense og Fyn med som partnere i det vovestykke. Så skal der nok komme resultater.

johan de mylius

Volderslev Bygade 7 A, Odense S er professor dr.phil.

Hvad gør vi i Odense?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce