Humanismen og den indre svinehund


Humanismen og den indre svinehund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Museumsinspektør, Moesgaard, forfatter Jeanette Varberg
Søren E. Alwan
Debat. 

De ser sig forpint omkring. Slår blikket ned og vil helst forsvinde. De er nøgne, ydmygede og har allerede fået mange tæsk.

På slavemarkedet et sted langs med Romerrigets grænser blev de nyankommne fangers fødder kalkede, så man kunne kende dem. Derefter skulle alt tøjet af, så køberne kunne se på kvaliteten af varerne. De fleste fanger bar et skilt om halsen, med oprindelse, fysisk stand og tilbøjelighed til flugt. Enkelte særligt genstridige mænd og kvinder kunne få mærket ingen garanti fra slavehandleren.

Slaveri har været udbredt i det meste af verden siden oldtiden, men på intet tidspunkt i verdenshistorien har det været så udbredt, som under romerne. Romerriget er ubetinget verdenshistoriens største slavestat, og den romerske slavehandel var enorm. Trods forbehold for romernes befolkningsstatistik eller mangel på samme, så har engelske og amerikanske forskere alligevel regnet sig frem til, at i løbet af det årtusind, hvor det samlede romerske imperium bestod, blev mindst 100 millioner slaver handlet langs imperiets grænser - og det er formentligt lavt sat pga. kildernes usikkerhed. Det er langt større tal end selv den transatlantiske slavehandel mellem Afrika og Amerika i det 17., 18. og 19. århundrede tilsammen, som tæller ca. 15 millioner mennesker.

Det virker fuldstændigt usandsynligt på os i dag, at behandle mennesker som handelsvarer og dyr. Men i sydstaterne i USA er det mindre end 200 år siden, at mennesker blev importeret fra Afrika under forfærdelige forhold på slaveskibene. Mindst 3 millioner mennesker mistede livet ombord på slaveskibene, men deres virkelige prøvelser og rædsler ventede dem på plantagerne. Her blev kvinder, mænd, børn og gamle mishandlet og slidt ihjel på bomuldsmarkerne.

200 år er ingen tid set i det store tidsperspektiv, det er et knips med fingrene, et blink med de kosmiske øjenlåg. Det kunne ske igen - og det er sket igen. Til trods for den oplysning verdenssamfundet lever med i dag og de vedtagne globale menneskerettigheder, så er gamle vaner ikke langt væk. Vores grimme sider dukker op, når stater mister kontrollen med autonome bander og ukontrollerbare forhold opstår; som i Libyen.

CNN kunne i sidste måned påvise, at spontane slavemarkeder opstår rundt omkring langs med den Libyske kyst, hvor desperate migranter venter på at krydse Middelhavet til det forjættede Europa. I stedet bliver de fanget, mishandlet og solgt. Reportagen tager os med ind i en lille smøge mellem skæve, små huse. Ind af et vindue fanger kameraet, hvordan mænd banker to kvinder med læderbælter. Mændenes profit er sandsynligvis hjerteskærende lille i forhold til de lidelser de påfører et andet menneske.

Er det, hvad vi ønsker af vores verdenssamfund? De migranter, som så klarer turen over Middelhavet får måske arbejde i store grøntsagsplantager i Sydeuropa som tomatplukkere og andet. Her arbejder de illegalt og får en sulteløn. Hvis de da får løn. Flere sager er dukket op, hvor illegale tomatplukkere arbejder 12 timer hver dag uden løn og bliver nægtet lægehjælp. Hvilket er slaveri.

EU er begyndt at vågne op og Frankrigs præsident Emmanuel Macron har erklæret, at Frankrig er parate til at hjælpe i Libyen, så uhyrlighederne stopper. Formanden for den Afrikanske Union Alpha Conde har udtalt, at han er forfærdet over den afskysvækkende handel med migranter, som lige nu finder sted i Libyen, og han fordømmer stærkt den praksis, som hører til i en anden tid.

Endelig, fristes man til at sige, vågner verdenssamfundet op og handler. Lad os håbe, at det får effekt og flere lande følger trop. Krisen skal håndteres og ulovlighederne skal stoppes. For hvis ingen håndhæver de mest basale menneskerettigheder, så er der kun et lille tyndt lag fernis mellem det humanistiske oplyste verdenssamfund, som vi ser os selv som en del af, og den indre svinehund.

Humanismen og den indre svinehund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce