Højt snit er ingen garanti


Højt snit er ingen garanti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idisse dage sidder blomsten af Danmarks ungdom med det brev i hånden, der kan blive afgørende for resten af deres liv. 28. juli fik cirka 25.000 unge danskere besked om, hvorvidt de er kommet ind på drømmestudiet, eller om de skal nedjustere forventningerne og søge i en anden retning.

Videnskabsminister Helge Sander har med sin reform af det nuværende kvote 2-system sikret, at færre unge i fremtiden vil have falske forhåbninger om et uopnåeligt studie.

Det er et klart fremskridt i det danske uddannelses - og optagelsessystem, at det håbløse kvotesystem er afskaffet til fordel for et mere gennemskueligt system.

Der kan vel næppe herske tvivl om, at de faglige kundskaber som jordemoder eller advokat ikke forbedres synderligt af at have tilbragt et år som fåreklipper i New Zealand.

Det nye optagelsessystem lægger op til, at de unge allerede på gymnasiet skal tage større ansvar for deres fremtidige uddannelse og karriere, da det nu kun er karaktererne, der afgør, om de har en fremtid på et universitet.

Derudover får de unge, som har et gennemsnit, der ligger tæt på optagelseskravet mulighed for at forbedre karaktererne ved at tage suppleringskurser i et år efter, at huen er lagt på hylden oven på den afsluttende studenterkørsel.

Det er alt sammen vældig fint og afskaffer den hovedløse pointjagt, der i den sidste ende alligevel ikke medfører adgang til det ønskede studie.

Men i stedet for kun at ændre kvote 2 burde hele optagelsessystemet revurderes, så adgangskravene i højere grad fastsættes af de enkelte uddannelsesinstitutioner. Dermed sikres det, at det er fagfolkene, der vedtager hvilke evner, der kræves på det enkelte studium frem for blot det højeste gennemsnit.

Det giver ingen mening kun at kigge på det samlede karaktergennemsnit, da gymnasiets alment dannende funktion slører billedet. Kreative evner i musik og flotte kreationer i billedkunst giver ikke automatisk fremtidens astrofysiker.

Uddannelsesinstitutionerne skal i højere grad kunne kræve konkrete færdigheder i nærmere fastsatte fag og dermed selv tegne den profil, der ønskes af fremtidens studerende.

Al ære og værdighed til de gymnasieelever, der sikrer deres høje snit i de blødere fag og trækker 11-tallerne i oldtidskundskab, samfundsfag og religion. De er sikre vindere i Trivial Pursuit og har en sikker fremtid på de samfundsvidenskabelige og humanistiske fakulteter.

Men det er karaktererne i de naturvidenskabelige fag, der er indikator for, om evnerne rækker til at blive neurokirurg.

Stud.scient.pol Pia Petersen, Palnatokesvej 57 1.tv, Odense, er folketingskandidat for Odense Radikale Venstre.

Højt snit er ingen garanti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce