Hey medier - tror I at folk har en IQ som en stuebregne?


Hey medier - tror I at folk har en IQ som en stuebregne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Ronni Falk Schlaikier Sørensen, Nålemagervej 90, Randers
Billede
Debat. 

Medier: Mandag morgen var tophistorien i TV2 Nyhederne, at ikke-vestlige unge, dvs. indvandrere og efterkommere af disse, af ikke-vestlig oprindelse snyder med SU. TV2 fremdrager tal fra 2017, hvoraf det fremgår, at der i de første ti måneder af 2017 var 66 personer i Danmark, et land bestående af 6,5 millioner, som snød med SU'en. De 50 af disse 66 var indvandrere eller efterkommere af disse. Det er TV2, der vælger vinklen, altså at fokusere på de ikke-vestlige unge. Selve nyheden eller det aktuelle er, at politikerne på Christiansborg vil stramme op på kontrol af snyde med SU.

Den umiddelbare årsag til, at jeg så fatter tastaturet, er min harme. Harme over, at der et eller andet sted sidder uddannede redaktører og journalister, som vælger en vinkel, der i den grad lefler for det danske flertal, der imellem Go´morgen Danmarks ugebladspladder og reklamer for kviklån og kasinohjemmesider har brug for at få kaffen galt i halsen.

Der vælges en vinkel om "dem", som skildres til "os". I indslaget bruges begreber som indvandrere, efterkommere af ikke-vestlige indvandrere, ghetto og parallelsamfund. TV2 har for mig at se ingen journalistisk stolthed. De vælger den nemme vinkel, der kan være med til at bekræfte majoriteten i dette efterhånden noget snæversynede land, i deres meget unuancerede verdenssyn. Der sidder vitterligt borgere med stemmeret, for hvem jeg mener TV2 som et af de største medier i landet har et ansvar. Hvor er det kritiske og nuancerede medie, der har tillid til, at deres seere eller læsere har højere IQ end en stuebregne?

TV2 siger i forlængelse af deres overskrift som lyder, "Markant flere ikke-vestlige unge tages i snyd med SU", at det ifølge deres kilder tyder på, at de 66 kun er toppen af isbjerget, og at det tyder på, at der kan være mange flere. Her insinuerer de for mig at se, at der ikke kan være mange flere generelt, men at der kan ske at være mange flere ikke-vestlige som snyder.

Jeg er 30 år, og jeg har i hele min opvækst været vidne til en samfundsdiskurs, der er blevet stadig mere unuanceret. Jeg kan ikke sige, hvornår den startede, men den bunder i frygt. Frygt for de fremmede, som lever i vores land, men som har deres eget samfund og som snylter på vores velfærd - implicit: De bliver aldrig os, men vil altid være "dem". Det er det billede, der er blevet skabt. Bare se på statsministeren i hans nytårstale. For mig bør en nytårstale være favnende og inkluderende. Men når landets politiske overhoved vælger at tale om at rive ned, og plæderer for et "os og dem", så handler det ikke om omsorg for hele samfundet, så handler det om stemmer og image.

TV2 er endda klar over, at der sidder nogle ude på den anden side af tvskærmen som kan finde på at udvise en form for kritik. TV2s måde at udvise rettidig omhu og nuance på, er derfor via en kilde, som hedder noget eksotisk som Ahmad Mahmoud at få bekræftet den vinkel, de allerede har farvet deres seere med. Og han har jo boet i en ghetto, så hvis han siger det, må der jo være noget om snakken.

Jeg er ikke blind for, at der er mennesker i vores samfund, som lever og handler på måder, der er uhensigtsmæssige eller ulovlige og som bør straffes. Jeg mener bare ikke, at en hel gruppe af borgere, som faktuelt nu engang altså er indvandrere eller efterkommere af indvandrere af borgere fra ikke-vestlige lande bør straffes, fordi 50 mennesker har handlet ulovligt. Så handler det for mig ikke om need to know, så handler det om stemmer og salgstal. Og det er det, der sker, når et sensationshungrende medie som TV2, der er de fleste borgeres vindue til 'virkeligheden' uden for provinsen, ikke nuancerer debatten. Min farmor på landet læser ikke Weekendavisen, hun ser debatten, ikke Debatten på DR2, men hun har stemmeret, og hun er hundeangst for "dem", derfor er selv de 'lette' medier altså nødt til at være deres ansvar voksent.

Det er på tide, at vi vågner op og indser, at ligestilling ikke kun er en ting mellem kvinder og mænd; det er i højere grad for mig at se en diskurs, der har præget samfundet i årtier fra hyggeracisme i omklædningsrummet i serie 6 til propaganda fra statsministerens kontor og mediernes redaktioner.

Hey medier - tror I at folk har en IQ som en stuebregne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce