Hård kamp om pengene


Hård kamp om pengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-BUDGET: De 25 medlemmer af EU er i gang med at diskutere EU's budget for 2007-2013. Det bliver en hård kamp om, hvad EU skal satse på i fællesskab i fremtiden.

En række lande ønsker en meget stram finanslov for EU. De vil kun være med til, at EU kan bruge op til én pct. af alle landenes bruttonationalprodukt. Det er også mange penge, men det store problem er, at der er en lang række omkostninger, som på forhånd ligger fast. Det gælder eksempelvis landbrugsområdet, hvor der i 2002 blev lavet en dyr aftale, som desværre gælder indtil 2013.

Denne aftale fastholder landbrugsudgifterne i EU på et alt for højt niveau, og det betyder, at området konstant beslaglægger en meget stor del af EU's samlede midler. Det skal selvfølgelig bekæmpes, men det er meget vanskeligt, at få EU-landene til at gribe ind. Derfor betyder en stram finanslov, som bl.a. England, Tyskland, Sverige og Holland støtter, at der ikke bliver råd til særlig mange nye tiltag på EU's budget.

Det er helt uholdbart. Vi har netop brug for, at EU i fællesskab satser på forskning og uddannelse, og derfor er Socialdemokraterne tilhængere af en fordobling af EU's forskningsbudget.

Men det bliver der ikke plads til, hvis det lykkes de spareivrige lande at komme igennem med deres forslag om et lavt loft over EU's udgifter i de kommende år. I en tid, hvor væksten er katastrofal lav i Tyskland, og der stadig er stigende arbejdsløshed i Frankrig, er det helt uholdbart, at EU ikke satser på investeringer, som kunne være med til at skabe større beskæftigelse og mere forskning.

I marts sidste år fik statsminister Anders Fogh Rasmussen sin tyske og belgiske kollega til at skrive under på en fælles opfordring til at fordoble EU's forskningsbudget til 60 mia. kr. Det var et godt initiativ, som kunne være med til at skabe grundlag for en mere bæredygtig og konkurrencedygtig europæisk økonomi.

Problemet er bare, at den danske regering tilsyneladende spiller et uigennemskueligt dobbeltspil. På den ene side vil man gerne være med til at styrke forskningsindsatsen i EU, men på den anden side vil Anders Fogh også gerne være venner med de lande, som vil spare i EU. Dette dobbeltspil må regeringen opgive. Man kan ikke både bruge flere penge i EU og samtidig kræve nedskæringer i EU's budget.

Hvis vi ikke afsætter penge til Lissabon-processen - forskning og uddannelse - så ender vi med et Europa, som blot er et dyrt skatteyderbetalt landbrugsmuseum.

Hård kamp om pengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce