Håndtryk. Giv hånd, min ven ...


Håndtryk. Giv hånd, min ven ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anders Kjærsig, Pogestræde 29, Odense C - præst, debattør og forfatter
Billede
Debat. 

Der har været en længere debat om håndtrykket. Nogle mener, det skal afskaffes, andre at man skal lægge hånden på sit hjerte.

Man kan også kysse folk og spytte på dem, det gjorde man i primitive samfund. Nogle steder slår man hinanden på kinden. Aldre steder slå man hinanden halvt ihjel. Der er er mange muligheder for at hilse på hinanden.

Den mest gængse og absolut mest anstrengte hilsen er krammeren. Jeg tænker altid på Master Fatman, der altid skal kramme folk og har gjort en næsten buddhistisk dyd ud af at slikke folk bag ørerne og klappe dem på ryggen. Det er jeg ikke særlig vild med.

Jeg er heller ikke opdraget til det. Og endelig og egentlig uafhængig af mit indlæg og dog: Jeg mener ikke, det er en præst opgave at kærtegne sin menighed, når man hilser på folket i våbenhuset. Man hilser pænt i døren med en vis diskretion, et godt håndtryk, så folk ikke oplever det som følelsesporno og manglende sans for blufærdighed. Urørlighedszoner hedder det.

Hvor kommer krammeren fra? Det startede på de socialpædagogiske seminarier. Det er en venstreorienteret hilsen - kammeratlig og noget i den stil. Den kommer vist fra Sovjetunionen.

I Vestjylland kendte vi ikke ordet kammeratlig. Vi var venner og fjender. Naboer og eneboer og gav hinanden hånd, når det var nødvendigt. Ofte rystede vi på hovedet, det var rigeligt. Men gamle far, der var praktiserende læge, ville vende sig i sin grav ved at blive omklamret og kysset og slået på ryggen. Han løftede pegefingeren, når han hilste, nikkede og til tider lettede på hatten. Det var et smukt syn. Alle vidste, hvad han mente: Lad mig være i fred - jeg er i haven.

Der er en sund distance i håndtrykket. Der er også en oplevelse af det andet menneskets fysiognomi, den måde det andet menneske er rustet på.

Man kan faktisk sige meget om et menneske ved at mærke dets håndtryk. Hånden håndterer, den mærker og fornemmer, griber og bærer, tager og giver. Tænk sig hvor mange ting, der er forbundet med hånden.

Et håndtryk er et kys med hænderne, en krammer uden at overgreb - en antiFatman.

Lad os blive der.

Håndtryk. Giv hånd, min ven ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce