Gyllevitaminerne køres ud


Gyllevitaminerne køres ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I disse uger køres der gylle ud på markerne over det ganske land. Der aaer forår i luften, og så era det tid for landmændene at komme i marken.

Men hvoarfor nu, hvor solen dag for dag står højere på himlen og folk og fæ forlader vinterhiet for at nyde forårsluften og solen? Gyllen lugter sommetider fælt, så hvorfor skal udbringningen lige falde sammen med, at andre også går fra de indendørs sysler til de udendørs fornøjelser?

Det meste af gyllen fra grise og køer spredes om foråret, fordi det er her, afgrøderne bedst udnytter den. Gyllen indeholder værdifulde næringsstoffer for planterne som kvælstof, fosfor, kalium og mineraler. Rene vitaminer i vækstsæsonen.

Selv om der for tiden køres meget gylle ud, er det ikke nok til planternes behov, så der er også brug for kunstgødning. Men udnyttelsen af naturgødning fra grise og køer i det økologiske kredsløb har halveret forbruget af kunstgødning siden 80'erne. Der er således fornuft i at anvende det naturprodukt, som gyllen er til erstatning for importeret kunstgødning.

Det er næppe så meget udbringningen af gylle som lugten, der generer en del mennesker. Hvor meget det lugter afhænger af vejret. Er det stille og lunt, lugter det mere, end hvis der kommer regn lige efter udbringningen.

I øvrigt har landmænd over det aganske land taget initiativ til at informere naboer og genboer om, hvornår gyllen køres ud, så man kan få en aftale med landmanden om, at der ikke køres ud på bestemte dage med for eksempel familiefester.

For tiden er der megen debat om udvidelse af husdyrproduktionen og frygt for, at landet "skal drukne i gylle". Det er der ingen fare for. Når mange landmænd søger om tilladelse til at udvide deres produktion, skyldes det, at en række landbrug bliver nedlagt, og at produktionen overtages af andre. Man kan ikke bare overtage et andet brug uden at søge om at få reguleret sin egen produktion.

Antallet af husdyr i Danmark er meget stabilt - måske endda med en faldende tendens. Alle prognoser viser, at den udvikling vil fortsætte. Så hverken kommuner eller amter har grund til at være nervøse. Jo flere gamle stalde, der bliver erstattet af nye, desto bedre mulighed for at tage ny teknologi i brug til begrænsning af lugt og udnyttelse af gyllevitaminerne.

Danmark skal udvikle sig til at være verdens mest konkurrencedygtige samfund. Det gør vi ved at udvikle og blive endnu bedre til det, vi i forvejen er gode til, blandt andet at producere og sælge svinekød og svinekødsprodukter på talrige markeder verden over.

Gyllevitaminerne i disse uger minder os om en sektor, der er vigtig for Danmarks velstand og velfærd. Landbruget vil fortsætte og forbedre de flotte resultater, der er opnået med at reducere belastningen af omgivelserne - og vi vil også nedbringe lugtgenerne.

Bent Claudi Lassen, formand for Danske Slagterier, Lykkegårdsvej 2, Asperup.

Gyllevitaminerne køres ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce