Grøn by. Grøn arkitektur giver velvære


Grøn by. Grøn arkitektur giver velvære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Simonsen, Syvhøjevej 22, Odense S - anlægsgartner og grøn faglærer, medlem af bestyrelsen for Byforeningen for Odense/Plant et træ
Billede
Debat. 

Velvære i det grønne er for mig f.eks. at cykle i den grønne portal af platantræer på Østerbæksvej. Jeg nyder virkelig de flotte stærke stammer og de muskuløse grenkroner med alle de mange, store dybgrønne platanblade.

Platantræet er et meget anvendt bytræ, såvel her i Odense som mange andre byer i Danmark.Og europæiske storbyer for den sags skyld. Det er et stærkt træ, det tåler bedre end andre træer den forurenede byluft. Og den hårde kost med alt det salt om vinteren.

Mange steder i byen lider træerne og mange beplantninger af den megen salt ved vintertide. Er det dog ikke muligt at spare lidt på den salt?

Platanen klarer også fint beskæring til forskellige arkitektoniske formål, som f.eks. de knudebeskårede plataner ved parkeringspladsen i krydset Østerbæksvej og Munkebjergvej.

Hvert år klippes skuddene tilbage til den knude, de er udsprunget fra. Det er et stort arbejde at få klippet de flere meter lange skud af og få dem samlet op fra jorden eller den tilstødende hæk eller pur.

Et andet sted, hvor platanen er knudebeskåret, er ved Teknikum. Her er kronerne også nærmest runde med tæt løv fra de mange årsskud.

Om vinteren er knuderne meget fremtrædende, når de står der nærmest skulpturelt og enkeltvis alligevel forskellige.

På Hjallesevej ind mod byen fra det store kryds ved Niels Bohrs Allé står mange plataner uberørte og med frie kroner, der giver en markant grøn facade ind mod boligblokkene.

Magasin har sin helt egen udgave af platanen. Træerne her er formet til et grønt tag, der giver skygge til alle bænkene.

Klaregade bryster sig af sin spektakulære gamle kæmpe, meget symbolsk tæt på Antikvariatet. Men de helt store i slægten står på Hollufgaard med sine særlige massive alderdomsstyrker og arkitektoniske fremtoninger.

Og så kunne et platantræ være en god erstatning for den gamle og nu trætte lind på pladsen ved Brandts. Den plads kan ikke undvære sit centrale træ. Platanen ville være en fin arkitektonisk grøn medspiller på den i forvejen unikke plads.

Her som andre steder i byen betyder træerne en hel del for vores velvære. Byforeningen for Odense/Plant et træ anbefaler meget, at der bruges flere ressourcer på at bevare byens træer, plante nye hvor det er nødvendigt og de særlige og måske sjældne træer for behørig opmærksomhed.

Erfaringen er, at platanen er et stærkt bytræ. Flere af dem - og mere velvære.

Grøn by. Grøn arkitektur giver velvære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce