Grænser for friheden


Grænser for friheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af John Hansencand. jur., sekretariatschef i Firma-Funktionærerne

AFTALEFRIHED: "Krig mod fagbevægelsen", skriver Kjeld Westring, formand for Metal i Odense, om den arbejdsmarkedspolitik, den borgerlige regering vil føre.

Lokalformanden for Metal i Odense lider af den vrangforestilling, at en politik, der respekterer foreningsfrihed, skulle være udtryk for en krig mod fagbevægelsen. Det er en fundamental misforståelse, der viser, hvor lidt man i LO-kredse har fulgt med i udviklingen i verden og Europa i de seneste årtier.

Foreningsfrihed og politisk frihed er blevet stadig mere værdifulde begreber. Når man som lokalformand for Metal i Odense tror, at man via aftalefriheden skulle kunne gå ind og begrænse vigtige frihedsrettigheder som foreningsfrihed og politisk frihed, viser det, at man ikke har forstået udviklingen på disse meget vigtige områder.

Aftalefrihed har vi i Danmark. Men med mange begrænsninger - og godt det samme. Store virksomheder har f.eks. ikke frihed til at indgå aftaler om konkurrencebe-grænsning. Det viste de store bøder til SAS og Maersk. Selvfølgelig har de ikke aftalefrihed til at snyde forbrugerne ved at ophæve den fri konkurrence.

Tilsvarende var der ikke aftalefrihed i "Rørkartellet" og "Elkartellet". Heller ikke på det område har man selvfølgelig aftalefrihed til at aftale hvad som helst.

På samme måde har man ikke aftalefrihed på arbejdsmarkedet til at tvinge tusindvis af lønmodtagere ind i politisk dominerede fagforeninger, som de ikke ønskede at være medlem af, hvis de havde et frit valg. De kan jo ikke blot vælge andre arbejdspladser, fordi de er afhængige af at skulle forsørge sig selv og kunne tage de job, der er. Derfor har mange måttet lade sig tvinge af eksklusivaftaler ind i f.eks. Dansk Metal og betale tårnhøje kontingenter, hvoraf meget gik videre til Socialdemokratiet, som man ikke sympatiserede med. Alt sammen tvunget igennem, fordi man ønskede at have et arbejde og forsørge sig selv og sin familie.

At kunne vende det til, at det er en krig mod fagbevægelsen, viser som sagt kun, at man i LO ikke har forstået behovene for frihed i et moderne samfund. Hvis LO havde forstået disse behov for frihed, som er blevet stadig kraftigere igennem de sidste 20 år, ville man have moderniseret Den Danske Model på arbejdsmarkedet, således at den lever op til den tid, man lever i, og så havde indgrebene fra regeringen været unødvendige.

Grænser for friheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce