Generationspagten. Knyt bånd mellem generationerne


Generationspagten. Knyt bånd mellem generationerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Susanne Crawley Larsen, rådmand, Radikale Venstre, Børn- og Ungeforvaltningen, og Søren Windell, rådmand, Konservativt Folkeparti, Ældre- og H

Susanne Ursula Crawley
Debat. 

I Odense skal vi have et stærkt og levende byfællesskab, hvor generationerne kan være noget for hinanden. Det skal være nemt, muligt og attraktivt for forskellige generationer at knytte bånd og fællesskaber, også med dem, man ikke deler blod med. Vi tror på, at det bliver uendeligt meget lettere at rumme hverdagens udfordringer, når vi takler dem sammen.

Det omtales ofte som en udfordring, at vi bliver flere og flere ældre. Men en voksende ældrebefolkning kan også være en enorm ressource, som vi skal blive bedre til at påskønne og se muligheder i. På den ene side sidder der nogle ældre derhjemme, som har en masse at byde på, men som ikke helt ved hvordan. Nogle føler sig måske endda ensomme. Og på den anden side har vi børnefamilier, som ræser rundt og mangler både ro og tid i hverdagen, og kun lige kan få det til at hænge sammen. Kunne et styrket generationsfællesskab være en del af løsningen?

Fra en antropologisk undersøgelse ved vi, at der er to steder, unge er trygge og har et frirum. Det ene er i deres seng, og det andet er hos deres bedsteforældre. De fleste har en seng, men det er ikke alle forundt at have bedsteforældre. Generationspagten skal være med til at knytte bånd mellem generationerne, og den skal være med til at sikre, at livsvisdom og erfaringer gives videre. De ældre samfundsborgere bærer rundt på uendelig meget viden, som er med til at forklare hvor vi kommer fra, og hvorfor vores samfund er som det er i dag. Den visdom skal vi sammen arbejde for ikke går tabt.

Vi ser for os, at skoler og plejehjem adopterer hinanden, så den lokale skole og det lokale plejehjem skaber aktiviteter, der samler på tværs af generationerne. De ældre og de unge mødes f.eks. i plejehjemshaverne, hvor de unge kan dyrke grøntsager og høre de ældre fortælle om Anden Verdenskrig og give de unge en forståelse af vigtigheden af demokrati, frihed og samtale.

Vi ser for os, at der laves walk and talk mellem de unge og de ældre, hvor der både er mulighed for at få rørt sig, dele synspunkter og historier samt stille spørgsmål.

Vi ser for os, at der laves fortællerstole i børnehusene, hvor de ældre kan fortælle historier om, hvordan det var at være barn for 65 år siden.

Vi ser for os, at skolerne åbner deres skolekøkken, så bedsteforældre og andre ældre medborgere kan komme og lave mad sammen med de unge. Aftensmåltidet nydes mellem tre generationer, for mor og far kommer også og spiser med den aften på skolen.

Vi er sikre på, at der ligger ufattelig meget energi og glæde ved livet gemt i mødet mellem generationerne, også selvom man ikke er i familie med hinanden. Civilsamfundet kan være den samlende kraft i forbindelse med at få skabt generationsfællesskaber. Derfor vil vi også sende vores forslag videre til Center for Civilsamfund.

Vi glæder os til at tale med dem og vores politiske kolleger om, hvordan vi gør den generationspagt, vi indgik med borgerne i budget 2018, til virkelighed.

Generationspagten. Knyt bånd mellem generationerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce